Tuesday, July 20

ROTI JALA






Bahan-bahan:-

Setengah Kilo Gandum
Setengah tin susu cair
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
sedikit air
Daun pandan (untuk percikkan minyak ke atas roti jala)

caranya :-



Masukkan gandum dan secubit garam ke dalam bekas. Masakkan sedikit planta (untuk mengaringkan roti jala) kemudian masukkan sebiji telor dan kacau sehingga sebati.






Kemudian masukkan air dan susu cair setengah tin dan kacau lagi. Kemudian masukkan sedikit pewarna kuning dan kacau sehingga sebati.(Jangan terlampau pekat/cair)


Tapiskan adunan tadi untuk mengelakkan daripada corong roti jala tersumbat. Kemudian barulah kita menjala di atas dapur. Gunakan corong (ada dijual dikedai) - khas untuk buat roti jala. Teknik menjala - jangan terlalu tinggi atau terlalu rendah cara jalanya untuk mengelakkan daripada berketul atau putus-putus roti jala tersebut.



Masukkan sedikit minyak dan Jalakan di atas kuali yang rata. Sambil percikkan sedikit minyak dengan menggunakan daun pandan pada roti jala didalam kuali bg mengelakkan daripada hangus dan melekat.


Roti jala ni boleh dimakan bersama kuah sekaya hijau, kuah serawa durian dan kuah kari.

resepi kuah sekaya hijau

Bahan-bahan

1 cawan santan pekat
gula melaka / gula pasir
secubit garam
daun pandan diblend dan diambil airnya 1 cawan.

Cara:
Didihkan air dan gula seketika
Kemudian masukkan santan dan garam
Biarkan beberapa ketika.
Sedia untuk dihidang...



-SELAMAT MENCUBA-

Friday, July 9

Lasagna



Resepi ni aku ambik daripada satu laman web. Nama resepi ni resepi garfield lasagna. Alhamdulillah first time buat kira jadi. And paling happy bila hubby puji kata best. Kat sini aku turunkan ilmu yang aku ambik untuk korang try lak.

Lasagna jenama San Remo (aku guna yg ni)- pre cooking



Bagi Adunan Cheese

Keju Parmesan. (aku guna brand Perfect Italiano)- pastikan halal



Minyak Zaitun
Telur 2 biji
Daun Basel

Untuk Sos
Sos tomato
Sosej ayam
Fudge daging (guna danging kisar ramly burger)
Frozen vegetables
Bawang besar
Oregano

Keju Mozarella perlu letak banyak untuk lebih rasa kejunya.

Caranya:-
Calitkan baking pan dengan sedikit marjerin untuk tidak melekat.
Parutkan cheese (untuk yg ketul)

Masukkan cheese yang telah diparut tadi ke dalam satu bekas. Selepas tu, telor dipecahkan untuk dimasukkan ke dalam cheese tadi. Bersama-sama itu, masukkan sedikit daun basel dan minyak zaitun (satu camca). Pukul cheese,telur dan bahan2 tadi menjadi satu adunan yang sebati seperti dalam gambar di bawah ni.


cheese yang telah diparut.



Potong bahan-bahan utama seperti daging,sosej, bawang dan veggies dan jangan terlalu kecil.



Sos tomato dimasukkan ke dalam bekas bersama2 bahan2 tadi. Masukkan sedikit sos cili. Kemudian, tambahkan dengan oregano dan gaulkan lagi hingga sebati.



Cara menyusun.

Mi lasagna disusun di dasar baking pan tersebut dan seboleh2nya cover kesemua permukaan baking pan tersebut sebab mi lasagna inilah yang akan jadi tapak kepada lasagna kita. Kemudian, tuang separuh daripada adunan cheese kita tu ke atas mi lasagna tersebut. Ratakan adunan supaya tidak terlalu tebal, dalam 0.5-1 cm.




Di atas lapisan cheese itu tadi, letakkan separuh daripada sos kita tu, dan ratakan juga kerana ia akan menjadi inti utama lasagna.



Setelah kita ratakan sos tu, taburkan keju mozarella di atas sos itu pula. taburkan sebanyak mana yang anda suka.

Ulang balik step2 di atas untuk layer kedua. Mula dengan susunan mee lasagna di atas mozarella tadi tu, diikuti dengan adunan cheese, sos dan mozarella balik.


untuk oven, sila pre-heat ke 190 darjah celcius terlebih dahulu. Bakar dalam oven untuk 30-40 minit