Bahan-bahan:-
Setengah Kilo Gandum
Setengah tin susu cair
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
sedikit air
Daun pandan (untuk percikkan minyak ke atas roti jala)
caranya :-
Masukkan gandum dan secubit garam ke dalam bekas. Masakkan sedikit planta (untuk mengaringkan roti jala) kemudian masukkan sebiji telor dan kacau sehingga sebati.
Kemudian masukkan air dan susu cair setengah tin dan kacau lagi. Kemudian masukkan sedikit pewarna kuning dan kacau sehingga sebati.(Jangan terlampau pekat/cair)
Tapiskan adunan tadi untuk mengelakkan daripada corong roti jala tersumbat. Kemudian barulah kita menjala di atas dapur. Gunakan corong (ada dijual dikedai) - khas untuk buat roti jala. Teknik menjala - jangan terlalu tinggi atau terlalu rendah cara jalanya untuk mengelakkan daripada berketul atau putus-putus roti jala tersebut.
Masukkan sedikit minyak dan Jalakan di atas kuali yang rata. Sambil percikkan sedikit minyak dengan menggunakan daun pandan pada roti jala didalam kuali bg mengelakkan daripada hangus dan melekat.
Roti jala ni boleh dimakan bersama kuah sekaya hijau, kuah serawa durian dan kuah kari.
resepi kuah sekaya hijau
Bahan-bahan
1 cawan santan pekat
gula melaka / gula pasir
secubit garam
daun pandan diblend dan diambil airnya 1 cawan.
Cara:
Didihkan air dan gula seketika
Kemudian masukkan santan dan garam
Biarkan beberapa ketika.
Sedia untuk dihidang...
-SELAMAT MENCUBA-