Sunday, January 24

VANILA CUP CAKES

Baru-baru ni aku pergi ke kelas masakan Ani 2020 di Puchong untuk belajar buat cup cake. Dengan bayaran RM150 dapatlah sedikit ilmu untuk buat cup cakes ni.
Ni dia hasil yang dapat aku pelajari dikelas tersebut.



bahan-bahan..

450 gm vanila spooch mix
7 biji telur
90 gm air kosong
90 gm buttercup

caranya:-




pukul butter dan telur sehingga naik gebu dengan kelajuan yang tinggi dalam 10 minit. kemudian masukkan pewarna dalam 4 stp. Putar dengan kelajuan yang rendah sambil masukkan air sedikit-sedikit. last sekali masukkan butter yang double boiler (disejukkan) dan terus pukul dengan tangan.








Untuk Perisa perlu masukan perisa pandan (pilihan aku) untuk cup cakes ni





pilihan cup aku adalah jenis lin 11. kemudian masukkan dalam 1 scop ice cream ke dalam cup tadi dan masakkan didalam oven dengan suhu 150-160c selama 25 minit.





Barang-barang untuk buat topping atas cup kek. aku guna sugar doh ready made jenis pettinice.



Uli sugar doh tersebut dengan tangan untuk melembutkan bahan tersebut dan mudah digelek. Kemudian masukkan setitik pewarna (warna biru pilihanku) dan uli sehingga sebati. Gelekkan sugar doh tadi diatas tempat rata dan tekap untuk buat topping atas cup cakes. Untuk melekatkan topping sugar doh tadi, aku guna gam khas (dibuat daripada air gula).

Monday, January 18

Puding Gula Hangus








Bahan-bahan:-

6 biji telor
1 sudu tepung kastad
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan air
1 cawan gula

caranya:-
masukkan telor, tepung kastad, esen vanila dan air ke dalam blender. kemudian blenderkan semua bahan-bahan tadi sehingga sebati.

goreng gula sehingga cair keperangan. dan masukkan ke dalam loyang. kemudian masukkan bahan-bahan yang diblenderkan tadi. siap untuk dikukus selama setengah jam.
 

Designed By Izza sakura