Sunday, June 20

Puding coktail


Bahan-bahan:-

1 tin Fruit coktail
2 tin susu cair
3 helai daun pandan
1 camca esen vanila
gula (agak2 utk manis ltk byak)
sedikit garam


caranya:-

masakkan susu cair bersama daun pandan, gula dan sedikit garam (untuk naikkan lemak). Bila dah mengelegak masukkan esen vanila dan tutup api. Tunggu sehingga sejuk baru masukkan fruit coktail. Letak dalam peti ais atau masukkan ketul ais. sedia dimakan.

Tuesday, June 8

JUS ASPOKAT (Avocado)



First time minum masa aku ke Bukit Tinggi, Indonesia. Memang Best..Pastu tak sangka kat Malaysia pun ada iaitu kat Restaurant ayam penyet di curve..Rasanya memang lemak-lemak manis so aku try wat resepi sendiri. tak sangka sedap jugak!!!

Bahan-bahan:-

2 Biji buah avocado yang sudah masak
3 sudu serbuk milo
3 sudu susu pekat manis (ikut selera anda untuk manis atau kurang manis)
3 cawan air masak






caranya:-

Avocado dipotong kecil-kecil untuk diblendkan.
Serbuk milo dicampur dengan susu pekat manis dan masukkan sedikit air suam (buat pekat)
campurkan air milo kedalam jus avocado yang diblend dan kacau.
Untuk lebih sedap, masukkan ketulan ais.
Sedia untuk diminum.

Sukun Goreng






bahan-bahan:-


3 cawan tepung beras

setengah sudu kecil garam

sedikit serbuk kunyit

1 biji telor

air kosong


caranya:-


Satukan kesemua bahan-bahan tadi. Air dimasukkan ke dalam bahan-bahan tadi jangan terlampau cair dan jangan terlampau pekat. Potong buah sukun menjadi 3 segi. dan celupkan kepingan sukun tadi ke dalam bahan-bahan yang telah disatukan.


Panaskan minyak dan sedia untuk di goreng.
 

Designed By Izza sakura