Friday, December 21

JALA EMAS PUDING DIRAJA


Assalamualaikum...

Selamat petang. 
Uols pernah makan jala emas atau puding diraja pahang tak?... Ini adalah dessert pantai timur yang agak manis kalau tekak tak makan manis memang tak sesuailah. Puding ni actually kalau kat Terengganu kebiasaannya ada yang buat hantaran kawin. Harganyer agak mahal mungkin sebab guna telur itik. Telur itik yang zue beli ni pun dah 70 sen sebiji. Kalau nak guna telur ayam pun boleh cuma warnanyer kuning yang tak cun lah.. Yang selebihnyer putih telur boleh buat kueh taik itik... Tapi zue tak try lagi lah..

Kebetulan minggu lepas ader tengok rancangan chef Ezani dan Wahidan masuk kampung di pahang. Ada pulak resepi puding diraja ni...tergoda jugak.. Teringat masa kecik-kecik dulu dah pernah try buat kuih jala emas ni sebab dulu family zue ader bela itik. Dah banyak sangat telur itik sampai naik boring nak makan tu yang try buat kuih jala emas versi kampung (sebab menjala guna daun pisang)..arwah nenek yang ajarkan so bila dah tua2 gini duduk lak jauh dari kampung teringat makanan peberet ni.. tu yang merajinkan diri ni...
PUDING DIRAJA PAHANG

Bahan untuk Jala Emas:

7 biji telur
2 senduk gula
2 cawan air

Bahan untuk hiasan:
3-5 biji pisang lemak manis (Jangan masak sangat)
buah ceri merah dan hijau
kacang gajus
buah strawberry (Zue tambah)
**sedikit butter untuk mengoreng pisang tersebut

Cara menjala:


  • Masukkan air bersama air gula dalam kuali dan tunggu sehingga gelegak
  • Sebatikan kuning telur tadi dan tapis untuk mengelakkan ia susah keluar waktu menjala
  • Masukkan dalam botol muncung tiga (botol roti jala) atau kelongsongkan daun pisang dan buat lubang yang kecil pada hujungnya (cara zaman dulu)
  • Sedia menjala. Untuk menjala pastikan jangan diangkat botol tersebut untuk mengelakkan daripada putus (tak cantik ler)..dengan cara picit secara membulat ikut bentuk kuali
  • Tunggu dalam 2 minit sedia diangkat dan toskan ia.
  • Goreng pisang menggunakkan butter (jangan dipotong pisang tersebut)
  • Air gula jangan dibuang terus masukkan pisang yang digoreng tadi.
Bahan untuk kuah:

3 biji kuning telur
1 tin susu cair
1/2 tin air (guna tin susu tadi)
1 sk esen vanila
11/2 senduk gula
1 helai daun pandan



Cara buat kuah:
  • Masukkan susu cair, kuning telur, gula, esen vanila dan air ke dalam bekas 
  • Simpulkan daun pandan dan masukkan sekali
  • Kukus bahan tadi  di dalam dalam periuk yang berisi air panas mengelegak atau nak masakkan terus boleh tapi jangan biar sampai berketul
  • Kacau sehingga kuah puding menjadi pekat
  • Tutup api dan sejukkan
  • Masukkan dalam peti ais
CARA HIDANG:
  • Bila nak makan, letakkan pisang yang digoreng ke dalam mangkuk puding
  • Hiaskan ceri hijau dan merah dan juga kacang gajus atasnyer
  • Tuang kuah yang sejuk atasnyer

8 comments:

Asyifa Mustaffa said...

x penah makan...dan x tau rasanya mcm mna...huhuhu...

Anonymous said...

A peгson essentiаlly lend a hanԁ to make severely artiсles I might state.

Thіѕ is thе first time I frequented youг websitе pagе and thuѕ far?
I amazed with the аnalysis you made to creatе thiѕ partіcular ѕubmit incredible.
Wondеrful ргocеss!

My blog post pikavippii.net
My webpage - pikavippi

Anonymous said...

When someonе writes an piеce of wгiting he/she maintains the іdеa of a user іn hiѕ/heг brain thаt how a user can κnoω it.
Ѕo that's why this paragraph is outstdanding. Thanks!

Review my website galaxy note 2
Also visit my homepage :

Anonymous said...

Whеn someone ωгites an pіece of
writіng he/she maintains the idea of а uѕer in hіs/hеr brаin that
how a usеr can know іt. Ѕο that's why this paragraph is outstdanding. Thanks!

My homepage; galaxy note 2
Also see my web site >

Anonymous said...

Your style is unique compared to other folks Ι've read stuff from. Many thanks for posting when you'vе
got the oppогtunity, Guess I will ϳust book mark this ѕitе.


My websіte zulutrade strategy
Feel free to visit my web site ...

Anonymous said...

I used to be able to find good info from your
blog articles.

my blog post alison moyet weight loss

Anonymous said...

Sedap puding raja ni...saya suka tambah castard

Anonymous said...

Sdp kot.segar di tekak

 

Designed By Izza sakura