Thursday, July 17

KETAM TELUR ASIN



Salam Ramadhan...

Tinggal lagi 10 malam terakhir, malam yang dinanti-nantikan oleh umat islam iaitu malam Lailatul qadar. Mulai malam ni kita perbaiki diri dengan keinsafan dan kekilafan kita di atas muka bumi Allah ni. So apa kata kita bangun berqiamulai manalah tahu tetiba kita terserempak dengan malam Lalilatul qadar ni. 

Banyak sangat kejadian di hujung dunia sekarang ni dan sangat mudah untuk Allah ambil nyawa kita. Apa persiapan kita untuk bertemu dengannya?.. Ya Allah jauhkan kami dari kesibukan dunia sampai lupa urusan pentingMu.. Amen Ya Rabal Al Lamin.

Dah ada idea untuk berbuka petang ni?. Zue nak share satu resepi yang Zue dah buat semalam. Sangat-sangat sedap. KETAM TELUR ASIN... Resepinya sangat mudah tau. Jom try untuk hari ni.

KETAM TELUR ASIN

Bahannya:

4 ekor ketam
7 biji cili padi
2 tangkai daun kari
2 biji telur masin
2 sudu butter
1/2 tin susu cair
1/2 kiub ayam 
garam dan gula secukup rasa



Caranya:-

  • Bersihkan ketam dan goreng dlm minyak secara deep-fry. 
  • Asingkan bila sudah masak Panaskan butter.  
  • Tumis daun kari dan cili padi sehingga naik bau. 
  • Pecahkan telur masin dan lenyek bahagian kuning telur yang keras  (Untuk elak daripada ia berketul-ketul) 
  • Masukkan susu cair, telur masin serta stok ayam. 
  • Masukkan juga gula dan garam. 
  • Kemudian, masukkan ketam yang telah digoreng. 
  • Biarkan seketika sehingga ketam dan kuah tadi sebati 
  • Masak sehingga ia kering kelihatan bersalut di dada ketam.



(Kalau nak buat ia berkuah masukkan sedikit air dan kacau sebentar dan biarkan ia sekejap saja kemudian tutupa api)

Sunday, July 13

AGAR-AGAR KELAPA MUDA BERLAPIS SANTAN



Assalamualaikum...

Dah ada idea menu untuk berbuka puasa pada petang ni? Kat sini Zue nak share resepi untuk pencuci mulut yang agak sedap. Memandangkan cuaca panas so ia amat sesuai dimakan pada waktu camni. 

Moh kita tengok resepinya:...


AGAR-AGAR KELAPA MUDA BERLAPIS SANTAN

Caranya:

LAPISAN BAWAH

1 Bungkus Agar-agar 12gm
900ml Air
230gm Gula
200ml Santan
200ml Susu Cair

LAPISAN ATAS

1 Bungkus Agar-agar 12gm
550ml Air
230gm Gula (Agak2 sendiri)
800ml Air Kelapa Muda
1 helai daun pandan
Isi Kelapa Muda


Caranya:

Sediakan lapisan bawah
  • Masak serbuk agar-agar, air dan gula dalam periuk sehingga larut
  • Masukka santan dan susu kemudian kacau rata
  • Tuangkan ke dalam acuan biarkan sedikit beku sebelum dituangkan lapisan atas



Sediakan lapisan atas
  • Masuk serbuk agar-agar, air dan gula dalam periuk sehinggalah larut
  • Masukkan air kelapa dan daun pandan kemudian didihkan.
  • Buang daun pandan dan masukkan isi kelapa muda
  • Lastly, cakarkan permukaan lapisan bawah sebelum dituangkan lapisan atas

JOM SERTAI PERADUAN AIR TANGAN ZUHAIDA