Showing posts with label PUFF DAN PASTRI. Show all posts
Showing posts with label PUFF DAN PASTRI. Show all posts

Friday, June 13

PASTRY APPLE PAI



Assalamualaikum...

Selamat malam. Sebelum melelapkan mata zue nak share satu pastry iaitu APPLE PAI. Kebiasaan zue buat pastry sendiri yang ala-ala shell tat tapi kali ni Zue buat versi pastry (lebihan magarine pastry yang beli hari tu). Untuk resepi pastry yang dibuat sendiri sila rujuk DI SINI. Ternyata gabungan pastry pai apple ni lagi sedap berbanding pai apple yang biasa. 

Kebetulan masa zue duduk rumah mak sedara suatu masa dulu, mak sedara belikan pai apple di Cameron Highland. Rasanya amat berbeza dengan pai yang biasa. Sangat-sangat sedap. Sekarang zue cuba pelbagai versi pai apple mesti tak sama dengan yang beli hari tu. Dan akhirnya zue dapat jugak buat resepi seakan-akan pai apple tu.

Bagi zue kesedapan pai apple adalah gabungan antara pastry dan inti pai tersebut dan bukan hanya inti atau puff atau pastry semata-mata tau. Jom try resepi sedap ni.



Fillingnya:

6 biji epal hijau muda (granny smith) dibuang kulit, empulur dan hiris. (boleh didadu)
3/4 cawan gula perang
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh serbuk buah pala 
2 sb mentega
sedikit garam
segengam buah kismis

Caranya

  • tumiskan mentega 
  • masukkan gula perang dan serbuk kayu manis serta buah pala dan secubit garam
  • Masukkan epal dan buah kismis
  • Gaul rata.
  • Ketepikan.

Cara untuk buat apple pai dan pastry

  • Ambil pastry canai dan kelar memanjang.
  • susun dalam loyang bulat
  • masukkan apple yg dimasak td
  • tutup pai menggunakan pastry yg lebihan td
  • sapukan telur kuning pada pastry bhg atas
  • sedia dibakar 200c selama 20 hingga 25 minit atau sehingga masak

Tuesday, December 17

CREAMPUFF DOYAN


Assalamualaikum...

Dah lama tak mengadap komputer nak up date blog ni. Kebizian terlampau-lampau katernyer. Musim cuti-cuti malaysia dah bermula so tak sempat den nak mengadap komputer ni. Hari ni feel untuk mengarang dan menghupdate blog sudah mali so terus Zue publish entry yang duk dalam draf yang agak lama ni.

Biasa Zue buat creampuff inti kastad jer, kali ni inti doyan. Kebetulan ada pulak permintaan customer  untuk merasa inti doyan lak. 



Resepi yang sama dalam blog zue ari tu CREAM PUFF INTI JAGUNG

CREAM PUFF

Bahannya:


Tepung gandum 
2 sudu teh baking powder  

100 gm butter  
250 ml air  
1/2 sudu teh gula  
3 biji telur 

Caranya untuk puff
  • Panaskan air, gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. 
  • Masukkan tepung gandum,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.
  • Sejukkan. 
  • Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer.
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag.
  • Pipe menggunakan nozzle berbentuk bintang 
  • Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.
  • Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. (kalau tak spray, renjiskan dgn air)
  • pre heat oven, bakar selama 25 min dan 180'C. 
  • Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung. 


Actually ni adalah resepi asal daripada Kak Wan tapi Zue adjust sesuka hati mengikut selera Zue



Inti Kastad Doyan

1 sb tepung gandum
1 sb tepung jagung
4 sb susu pekat manis
200ml air masak
3 biji kuning telur
3-4 ulas durian

Caranya:
  • Satukan kesemua bahan tersebut
  • Blendkan dan tapis
  • Sedia dimasak atas dapur sehingga pekat
  • Sejukkan dan baru piping dalam puff


Wednesday, May 29

CREAM PUFF BERINTI JAGUNG


Assalamualaikum.. 

Selamat Pagi. Semalam diPuchong hujan lebat...Alhamdulillah tak de lah kepanasan sangat...Sekarang musim cuti sekolah semua orang nak bawak family keluar jalan-jalan atau balik kampung. Zue pilih nak balik kampung di Terengganu malam ni... Rasa dah lama tak balik.. Dalam akal ni kalau balik ader jer plan A,B dan C... Nak makan itu lah..Ini lah..Especially nasi dagang...Harus tu...

Berbalik pada menu pagi ni yang dibuat minggu lepas. Actually Zue suka sangat mencuba pelbagai versi creampuff antaranya perisa kastad, cheese dan terkini perisi jagung. Perisa durian tak pernah try lagi pas ni nak try pulak. Jom kita layan resepi ni..
CREAMPUFF INTI JAGUNG

Sumber :
Zaliana, My Resepi
Dapurmamasya

Bahannya:
( untuk 28 biji cream puff ) 

125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder 
100 gm butter 
250 ml air 
1/2 sudu teh gula 
3 biji telur 

Bahan-bahan untuk inti jagung 

1 cawan air 
1/2 cawan susu cair 
1 cawan jagung dalam tin 
1/2 cawan tepung kastad 
5 sudu besar gula


Cara-cara untuk puff 

  • Panaskan air, gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. 
  • Masukkan tepung, kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.
  • Sejukkan dulu. 
  • Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer 
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag.
  • Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang 
  • Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.
  • Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan, lebih kurang 20 minit. 
  • Spray atau renjis dgn air.
  • pre heat oven, bakar selama 20min min dan 180'C (api atas bawah) 
  • Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung 


Inti dalam puff
  • Kacau tepung kastad dan air.
  • Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.
  • Kacau hingga naik wap 
  • Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.
  • Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff

Sunday, April 21

PISANG MOLEN


Assalamualaikum..

Dah lama Zue bertapa.. Ari ni akhirnya baru keluar dari gua... Huhuu... Actually tak delah gitu.. Zue busy sangat.. Yang terbaru kena jaga pengundi.. Best lak nak rasa pengalaman jaga pengundi ni. Tempat yang Zue nak jaga adalah di dalam Bukit Aman dan ianya untuk undi pos bagi polis sahaja. 


Ok berbalik pada entry hari ni pasal PISANG MOLEN. Pernah dengar pisang molen?. Hari tu masa kat bandung ader jual pisang molen. Rasanya agak sedap so balik rumah zue try lah buat. Googlekan resepi dalam tenet so dapatlah resepi ni. Kesedapan nya mungkin berpunca dari cheese yang digulung bersama puff. Jom try buat..

Bahannya:

1 paket puff pastry (Brand kawan)
5 pisang raja (dibelah dua)
1 sb butter
keju cheddar
coklat rice

Sapuan
kuning telur

     


  Caranya:

  • Panaskan butter dikuali dan goreng pisang hingga coklat / kukus
  • Sekeping puff ukuran 10x10cm diletakkan pisang raja dan disalut keju cheddar bersama coklat rice, kemudian dilipat berbentuk evenlope
  • Letakkan dalam loyang yang disalut marjerin 
  • Jarakkan ia kerana ia akan mengembang
  • Sapukan dengan kuning telur
  • Bakar pada 180'c selama 20 minit

Thursday, March 14

SWAN CREAM PUFF



Assalamualaikum.. Hari tu ader buat cream puff. Saja nak main-main ngan betuk cream puff so terjadilah swan cream puff.. Nasib baik jadi cantik dan sedap. Inti dia ader Zue letak kastad dan ader yang letak whipping cream. Apa-apa pun resepi ni memang simple dan sedap.. Jom layan resepinyer... 

CREAM PUFF 

 Bahannya: 

1/2 cawan butter 
1 cawan air 
1 cawan tepung gandum 
secubit garam 
4 biji telur 

Caranya: 

  • Masukkan butter dan air ke dalam periuk 
  • Masak dengan api kecil dan kacau rata 
  • Bila larut, masukkan tepung gandum dan garam 
  • Kacau hingga jadi macam doh roti 
  • Tutup api dan biarkan sejik dalam 5-10 minit 
  • Masukkan telur dan kacau satu persatu telur tersebut dalam adunan 
  • Masukkan dalam piping beg dab sediakan dipiping atas aluminium foil yang disalut butter 
  • Bakar pada suhu 200c selama 15-20 minit 
  • Bila masak sejukkan 

Bahan untuk kastad

2 sb tepung jagung 
2 sb tepung kastad 
1 1/2 cawan susu segar 
2 biji telur 
3 sb gula 

Caranya: 

  • Masukkan ke semua bahan tadi didalam periuk 
  • Dengan api sederhana, masakkan dan kacau perlahan-lahan sehingga sebati 
  • Bila sudah agak likat, tutup api dan sejukkan 

Monday, February 18

PUFF NANGKA BERCHEESE


Assalamualaikum.. Selamat malam.. Memandangkan siang kerja so hanya malam hari zue akan update blog. Hari hujan turun dengan lebatnyer diKL dan Selangor. Bayangkan dari opis keluar pukul 5 sampai rumah hampir pukul 8. Gara-gara jem teruk.. Letih.. Ni mata pun dah ngantuk tapi rasa tak puas kalau tak de entry untuk blog kesayangan ni...

Terima kasih pada yang banyak bagi sokongan pada blog zue. Ramai jugak rupanyer silent reader ni.. Sms, pm facebook dan whattsupp.. Banyak zue terima soalan berkenaan resepi yang dipublishkan. Insyaallah zue akan jawab samaada cepat atau lambat  Actually zue bukannyer pro sangat tapi zue suka mencuba dan belajar dari kesilapan yang pernah zue lakukan dalam mencuba sesuatu resepi tu..


Hari tu beli nangka rm2 punyalah banyak. Nak pakai sikit jer. Kalau kat pasar chow kit ni semua barang murah. Itu yang zue lebih suka singgah sini daripada pasar lain. Bayangkan zue duduk kat puchong tapi gi pasar chow kit sebab kerja kat KL. Tapi tak de lak nak beli barang basah.. jenuh nak bawak usung naik opis...

Lebihan nangka ni zue buat jem. Resepi jem main campak-campak jer..Kebetulan ader cheesedale yang anak buat makan ngan roti terus mixkan.. jadi jugak..

So dapat plan lak nak buat puff sendiri, marjerin untuk puff lak tak de so gi lah kat pasaraya area rumah cari puff jenama KAWAN.. Tak de so gi TESCO dapat jenama PAMPAS PUFF PASTRY.. rembat jer..rega dalam rm7 satu ketul. Satu ketul bila boleh dibahagi 4 bahagian.

Jom layan resepi syok sendiri zue ni.. memang best sangat-sangat.. Ader manis dan masin dalam satu puff yang rangup.

PUFF NANGKA BERCHEESE
tarabozu2@blogspot.com

Bahan untuk jem nangka:

3-5 ketul nangka masak
2 senduk gula
2 biji cengkih 

Caranya:
  • Potong nangka kecil-kecil dan masukkan dalam blender
  • Blend nangka dengan sedikit air
  • Masakkan atas dapur dengan campurkan gula dan bunga cengkih
  • Masak sehingga air kering dan pekat
Bahan lain:

Kulit puff
2 keping cheese dale
buah ceri (hiasan)
  • Canaikan puff tersebut sehingga menjadi sedikit nipis (Jangan terlampau nipis) dan bahagikan kepada 5 bahagian
  • Letakkan jem nangka atasnyer
  • Bakar selama 25-30 minit pada suhu 150'c atau sehingga masak
  • Sejukkan 
  • Sedia memarut cheesedale atasnyer
  • Hiaskan dengan buah ceri

Sunday, December 30

JAPANESE CRISPY CREAM PUFF

Selamat Malam..
Tetiba rajin lak nak mengentry resepi yang dah dibuat minggu lepas. 

Dah lama tergoda tengok Japanese crispy cream puff kak Azlita Masam Manis sebab ia mekar cam bunga ros.. Perhh.. Tapi Zue buat takdelah mekar sangat sebab piping adunan cream puff tak banyak sangat. Kalau pipingkan ia dengan banyak secara meninggi memang cantek cam kak ita punya. Actually zue suka yang comel lote dan kiut miut ni so tu yang piping kecik-kecik..

Mata dah ngantuk esok nak gi kerja so jom layan resepi ni...

Pai Shuu Crust

50 gm butter
1/3 cawan gula ising
1/3 cwn tepung gandum
1/2 st baiking powder

Caranya:
  • Cairkan butter
  • Ayakkan tepung gandum dan gula ising
  • Bila butter dah cair, masukkan tepung gandum dan gula aising yang diayak tadi
  • Segera kacau sehingga sebati
  • Tutup doh dengan plastik untuk mengelakkan kering
Krim Kastad

Bahannya:
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sb tepung kastad/tepung jagung
4 biji kuning telur
3 cawan susu segar atau susu cair
30 gm butter
1 st esen vanila
Secubit garam
Non Dairy Whipping Cream (Zue tak letak sbb kehabisan stok)

Caranya:
  • Tepung diayak terlebih dahulu
  • Satukan tepung dan gula dalam satu bekas
  • Dan masukkan 4 biji kuning telur dan 1 cawan susu
  • Kacau sehingga sebati
  • Masukkan baki susu, secubit garam dan esen vanila
  • Kacau rata
  • Panaskan atas dapur dengan api yang agak sederhana sehingga adunan menjadi pekat
  • Kacau selalu untuk elakkan ia menjadi kerak dan hangit
  • Tambah butter dan kacau sehingga licin dan berkilat
  • Sejukkan

Puff Pastry

Bahannya:

120 gm butter
3/4 cawan air
1 1/3 cawan tepung ~ di ayak
5 biji telur ~ zue guna gred B
1/4 st garam
1 st gula ~ tak letak pun tak per

Caranya:
  • Dalam satu periuk kecik, satukan butter bersama garam, gula dan air
  • Panaskan atas dapur sehingga mendidih dan tutup api.
  • Dengan segera tuangkan tepung yang di ayak tadi
  • Kacau dengan menggunakan senduk kayu sehingga menjadi doh yang lembut
  • Panaskan semula atas dapur dengan api yang sederhana dan kacau sehingga dasar periuk terbentuk kepingan nipis
  • Tutup api dan masukkan telur~telur dipukul dahulu
  • Kacau telur sedikit-sedikit sehingga adunan menjadi licin dan sebati
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag
  • Jika ada nozle boleh letak atau potong saja bucunya
  • Untuk dapatkan puff yang naik membuncit tinggi, selepas di paipkan atas dulang pembakar jangan berlengah lagi, terus bakar supaya doh tidak turun
  • Tunggu puff benar-benar sejuk barulah di paipkan Cream Custard di dalamnya
  • Untuk paipkan Cream Custard, masukkan Cream Custard dalam paiping bag
  • Cucukkan ke dalam puff dan picitkan hingga ia penuh dan terkeluar sedikit 

  • Panaskan oven terlebih dahulu ~ 15 minit sebelum adunan di bakar
  • Suhu 210 ~ 220 bergantung kepada kepanasan oven masing-masing
  • Guna api atas dan bawah dan jika  oven ada kipas boleh hidupkan kipasnya, jika tiada tak mengapa.
  • Sediakan dulang pembakar
  • Lapik dulang dengan baking paper 
  • Paipkan adunan atas dulang pembakar 
  • Biarkan ia agak meninggi sedikit dan jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang 2 kali ganda 
  • Taburkan Pai Shuu Crust di atasnya dengan segera masukkan ke dalam oven 
  • Bakar pada suhu 210 C selama 20 ~ 25  minit sehingga permukaannya kuning keemasan 
  • Turunkan suhu kepada 100 C dan bakar lagi selama 15 ~ 20 minit Jika puff dan nampak coklat masa pembakaran 20 minit pertama tadi, tutup api atas, hanya guna api bawah  untuk membakar lagi pada 20 minit kedua.
  • Keluarkan puff dan letakkan atas redai hingga ia sejuk. 

Thursday, December 1

FRESH FRUIT TATLES

Assalamualaikum..

Hari ni dah 1hb Disember.. Tinggal sebulan lagi nak masuk tahun baru..cepat betul masa berlalu.. pejam celik..pejam celik.. dah nak bye bye 2011..Umur lak makin lama makin meningkat... tahun depan anak zue sorang lagi dah nak masuk tadika.. Apa agak nyer input yang dah direalisasikan tahun ni.. Agak-agak dah tercapai ke belum impian tahun ni.. Rasa banyak betul nak fikir ni.. Yang pasti tinggal sebulan lagi nak capai impian apa yang belum tercapai tu... Apa tu agak-agak yang belum tercapai.. Emmm..... Apa lagi.. resepi yang dah print kat blogger tu punyalah banyak tapi belum realisasikan untuk membuatnya.. Almaklum buzy jer..kalu housewife tak pe lah..Ini pun harap hari minggu lah nak try resepi baru.. Tapi kekadang hari minggu keluar jalan-jalan lak..

Ok banyak betul zue berceloteh ni.. pagi ni zue nak share entry pasal FRUITS TATLES yang diambil Di SINI dan dibuat semalam.



SUMBER: AZITA ZAIN
DI AMBIL DARIPADA ALAM SARI


Bahan-bahan:
  • 170gm marjerin ~ zue guna buttercup
  • 50 gm gula icing
  • 1 biji telur
  • 1 st esen vanila
  • 290gm tepung gandum

Cara-caranya:
  1. Pukul marjerin dan gula icing dengan senduk kayu
  2. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sehingga sebati
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentu atau tidak melekat ditangan.
  4. Masukkan doh dalam acuan dan tekankan doh tersebut sambil membentuk menggunakan jari mengikut acuan itu
  5. Trimkan lebihan doh dengan menggunakan pisau.
  6. Gunakan sudu garfu untuk cucuk dibahagian tengah doh yang dibentuk tadi sebelum dibakar.
  7. Sedia dibakar pada suhu 170'c selama 25 minit atau sehingga masak. Bergantung pada oven masing-masing.
Resepi untuk sos kastad:
Sumber: CMG

Bahan-bahan:
  • 300 ml susu cair
  • 2 sb gula castor
  • 2 1/4 sb tepung kastad
  • 3 biji kuning telur
  • 1 sk esen vanila
  • Secubit garam

Cara-caranya:
  • Campurkan kesemua bahan kecuali esen vanila dan pukul sehingga sebati.
  • Masakkan atas api yang kecil sambil kacau sehingga likat.
  • Tutup api dan sejukkan.

Bahan lain:
  • Potong kecil buah kiwi, peach dan strawberry
  • sedikit coklat masakan di cairkan

Cara menyediakan fruits tartles:
  1. Sapukan permukaan tart shell dengan coklat masakan, sejukkan sebentar dalam peti ais.
  2. Masukkan sos kastad dalam piping beg dan picitkan sos kastad ke dalam tart shell sehingga 3/4 penuh.
  3. Susunkan potongan kiwi, peach dan strawberry.
  4. Sedia dihidangkan.
Si Aqif duk geram tang buah strawberry tu.. kaler merah semacam jer.. mama lak duk sibuk photographer..duk tengah shot sempat lagi dicucuk buah tu..tapi bila dimakan lak.. baru tau masamnyer..

    Thursday, September 22

    FRUIT TAT with WHIPPING CREAM... menyelerakan





    Kebiasaanya zue makan fruit tat yang diperbuat daripada kastad tapi kali ni saja nak ubah selera zue tukarkan kastad kepada whipping cream..(sedikit kelainan) Resepi yang agak mudah dan sedap ni adalah salah satu daripada menu dessert open house zue tempohari. Tapi tak sempat ambik pic memandangkan telampau sibuk. Kebetulan whipping cream tempohari adalagi so semalam zue buatkan lagi hari ni..




    Shell tat ni still zue gunakan resepi yang sama untuk buatkan shell cheese tat tempohari. Untuk resepinya disini. Memang sedap shellnyer di gabung pulak dengan inti whipping cream bersama buah-buahan. Kebiasaan orang akan menggunakan buah seperti strawberry, kiwi dan manggo. Tapi disebabkan zue mencari strawberry satu puchong hari tu tak jumpa so zue gantikan dengan buah dragon fruit kaler merah dan kaler putih. Kira ok lah tu kan..

    Bahan-bahan:

    Buah kiwi
    Buah Dragon Fruit putih dan merah / buah strawberry
    Buah mangga
    * Semua fruit ikut citarasa sendiri
    Shell tat
    Whipping cream



    Caranya:-

    Pukul Whipping cream sehingga kental dan masukkan dalam peti ais lebih kurang 2 jam.
    Potong buah-buahan ikut kesesuaian.
    Masukkan whipping cream yang di dalam piping beg bersama nozzle saiz 845 (saiz macam bintang gitu)
    Pipingkan atas shell tat dengan cara lingkaran membulat dari bawah ke atas. (seperti aiskrim)
    Hiaskan buah-buahan potong tadi.

    Sunday, April 3

    Homemade PIZZA



    Hari Jumaat malam sabtu lepas, sambil layan Maharaja Lawak sambil buka resepi-resepi dalam internet tercari-cari nak bekpas apa pagi nanti... mula-mula fikir nak buat donut jer.. tapi rasanyer tak menarik.. Sambil buat menu baru sambil boleh update blog.. tak gitu.. nak harap saja-saja buat masa tak menginzinkan pulak.. orang bekerja + ada anak kecik ni susah skit.. lainlah suri rumah sepenuh masa.. Nak buat pa-apa anytime jer..


    Melalut pulak.. Zue ternampak satu resepi pizza dalam laman web online resepi so try buat.. Alhamdulillah.. kira jadik jugak.. rotinya agak lembut sehingga petang. Tapi tak lah sama ngan pizza hut peberet kami sekeluarga. Atleast kata orang agak sedap sebab homemade punya..


    Bahan Doh Pizza :
    280 g tepung berprotein tinggi
    15 g butter
    1 sudu kecil gula
    1 sudu kecil susu tepung penuh berkrim
    1 sudu kecil garam
    180 mlm air sejuk (dari peti sejuk) atau boleh juga gunakan air suam
    1 sudu kecil yis segera
    Bahan-bahan topping :
    Udang
    Sosej
    Lala
    Sotong
    Sos Pizza
    Capsicum
    Cendawan
    Parutan Keju Cheddar & Mozarella (zue guna mozarella sbb ia cheese yg sedap dan ala2 cheese pizza hut gitu)
    * semua bahan di atas terpulang kepada minat masing-masing. kalau suka letak lebih.. sediakan la setiap satu bahan tu dalam sukatan yg banyak. ianya juga boleh di tukar ganti kepada ayam atau daging juga sayur-sayuran lain.


    Cara-cara membuat pizza :
    1. Gaulkan tepung dengan yist dalam mangkuk adunan.
    2. Larutkan gula dan garam di dalam air.
    3. Cairkan butter.
    4. Kemudian masukkan air dan butter ke dalam adunan dan gaul hingga sekaran dan uli hingga licin.
    5. Uli di atas permukaan yang rata yg telah di tabur sedikit tepung dan uli hingga licin dan tidak melekat.
    6. Bulatkan doh tersebut dan simpan di dalam mangkuk adunan yg di lenser dgn sedikit minyak dan di tutup dengan cling film.
    7. Biarkan ianya mengembang lebih kurang 40-60 minit atau hingga doh mengembang dua kali ganda.
    8. Kemudian uli semula adunan untuk mengeluarkan angin dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.
    9. Canai adunan tadi menjadi leper dan ikut saiz dan bentuk yang anda suka.
    10. Letakkan di atas dulang pembakar dan biarkan seketika.. hingga kembang sedikit.
    11. Cucukkan adunan tersebut dengan garpu supaya ianya tidak mengelembung semasa di bakar.
    12. Kemudian sapukan dengan sos pizza di seluruh permukaan pizza. Taburkan 1/3 keju dan bahan topping mengikut suka, dan akhir sekali taburkan sebahagian lagi keju di atasnya.
    13. Bakar dalam suhu 180c kira-kira 15 minit.
    Sekiranya anda tidak mempunyai sos pizza, cuba gunakan resepi berikut ..



    Sos Pizza
    1 labu bawang besar } di cincang
    2 ulas bawang putih } dicincang halus
    2 sudu besar minyak
    2 biji buah tomato } dicincang
    3 sudu besar tomato puri
    2 sudu besar sos tomato
    3/4 sudu kecil gula
    1 sudu kecil oregano
    garam secukup rasa

    Cara membuat sos:
    Panaskan minyak.
    Tumis bawang besar,bawang putih sehingga layu
    Masukkan buah tomato, sos tomato, tomato puri, oregano, gula dan garam
    Kacau sehingga pekat




    Tuesday, January 18

    Bluebbery cheese tat

    Dulu suka sangat beli cheese tat ni..bila buka dalam ruangan my resepi ada cara nak buat nya so apa lagi..try jelah.. 1st try dah menjadi so excited sangat2..untuk sahabat-sahabat yang belum mencuba silakan.. mudah sangat!



    Bahan-bahan ( 10 biji )

    Bahan untuk Sweet Pastry:-
    125 gm mentega / margerin
    60 gm gula aising
    1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
    240 gm tepung gandum
    Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
    250 gm cream cheese
    50 gm gula aising
    20 gm mentega (lembutkan)
    1/2 sudu besar perahan lemon
    1 biji telur (gred B)
    Blueberry pie filling
    Cara-cara

    Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
    Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit (ikut oven kita). Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
    Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
    Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.





    Sunday, January 9

    KARIPAP





    Bahan-bahan untuk 20 biji karipap:
    • 1/2 kg tepung gandum
    • 1 sudu besar marjerin atau minyak panas
    • 5 biji ubi merah/kentang
    • 1 paket kari daging
    • 5 biji bawang merah
    • 2 ketul isis ayam (dada) - potong dadu kecil-kecil
    • sedikit gula dan garam
    Cara-cara:
    • Uli tepung bersama marjerin yang dipanaskan dan juga masukkan garam. kemudian canaikan sehingga menjadi doh
    • Simpan dalam peti ais (petua untuk ranggup) - sebaik2 nya semalaman
    Cara buat inti:
    • potong ubi merah/kentang dan ayam
    • panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, yang telah ditumbuk
    • bancuh kari dan masukkan ke dalam tumisan
    • masukkan ubi merah/kentang, ayam, gula dan garam
    • masak hingga ubi merah/kentang lembut dan pekat dan menjadi kering
    Sedia untuk buat karipap samaada dengan menggunakan acuan atau mengelim dengan menggunakan tangan.




    Friday, July 9

    Lasagna



    Resepi ni aku ambik daripada satu laman web. Nama resepi ni resepi garfield lasagna. Alhamdulillah first time buat kira jadi. And paling happy bila hubby puji kata best. Kat sini aku turunkan ilmu yang aku ambik untuk korang try lak.

    Lasagna jenama San Remo (aku guna yg ni)- pre cooking



    Bagi Adunan Cheese

    Keju Parmesan. (aku guna brand Perfect Italiano)- pastikan halal



    Minyak Zaitun
    Telur 2 biji
    Daun Basel

    Untuk Sos
    Sos tomato
    Sosej ayam
    Fudge daging (guna danging kisar ramly burger)
    Frozen vegetables
    Bawang besar
    Oregano

    Keju Mozarella perlu letak banyak untuk lebih rasa kejunya.

    Caranya:-
    Calitkan baking pan dengan sedikit marjerin untuk tidak melekat.
    Parutkan cheese (untuk yg ketul)

    Masukkan cheese yang telah diparut tadi ke dalam satu bekas. Selepas tu, telor dipecahkan untuk dimasukkan ke dalam cheese tadi. Bersama-sama itu, masukkan sedikit daun basel dan minyak zaitun (satu camca). Pukul cheese,telur dan bahan2 tadi menjadi satu adunan yang sebati seperti dalam gambar di bawah ni.


    cheese yang telah diparut.



    Potong bahan-bahan utama seperti daging,sosej, bawang dan veggies dan jangan terlalu kecil.



    Sos tomato dimasukkan ke dalam bekas bersama2 bahan2 tadi. Masukkan sedikit sos cili. Kemudian, tambahkan dengan oregano dan gaulkan lagi hingga sebati.



    Cara menyusun.

    Mi lasagna disusun di dasar baking pan tersebut dan seboleh2nya cover kesemua permukaan baking pan tersebut sebab mi lasagna inilah yang akan jadi tapak kepada lasagna kita. Kemudian, tuang separuh daripada adunan cheese kita tu ke atas mi lasagna tersebut. Ratakan adunan supaya tidak terlalu tebal, dalam 0.5-1 cm.




    Di atas lapisan cheese itu tadi, letakkan separuh daripada sos kita tu, dan ratakan juga kerana ia akan menjadi inti utama lasagna.



    Setelah kita ratakan sos tu, taburkan keju mozarella di atas sos itu pula. taburkan sebanyak mana yang anda suka.

    Ulang balik step2 di atas untuk layer kedua. Mula dengan susunan mee lasagna di atas mozarella tadi tu, diikuti dengan adunan cheese, sos dan mozarella balik.


    untuk oven, sila pre-heat ke 190 darjah celcius terlebih dahulu. Bakar dalam oven untuk 30-40 minit
     

    Designed By Izza sakura