Monday, November 30
nasi minyak
Glitterfy.com - Photo Flipbooks
Bahan-bahan
1) Beras Basmathi 4 pot
2) Minyak sapi 1 sudu besar
3) Minyak Masak 1/2 cawan
4) Bawang besar 1.5biji
5) Bawang putih 2-3 ulas
6) Halia sebesar ubi jari
7) Rempah ratus(kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
Air (4-5cawan ikut kesesuaian beras)
9) Susu cair 1/2 cawan
10) daun ketumbar
11) Sos tomato 1 sudu besar
12) garam & gula secukup rasa
13) daun pandan 2 helai
14) Colouring ikut citarasa
Cara memasak
1) Beras dibasuh bersih dan ditoskan, bila kering masukkan dlm periuk nasi
2) Panaskan minyak sapi+masak then tumiskan bahan #4-7 sampai wangi didalam kuali berasingan. Bila bwg dah tukar jd golden yellow and wangi, msukkan dlm periuk nasi tadi. Campurkan susu cair, sos tomato, garam halus(anggaran 1 sudu besar dan gula secukup rasa). Then masukkan daun ketumbar dan daun pandan for more flavouring.
3) Masak nasi tuh dlm 20 mins, bila suiz tuh turn to standby, titiskan few spot of coloring ikut citarasa, saya guna 3 color, kuning, merah dan hijau, titiskan guna sudu kecik dlm 9-10 spot. then turn the switch on for another 5 mins. Then bila nak hidang tgh2 panas baru gaul. Berhati-hati jgn sampai pecah beras.
No comments:
Post a Comment
Comment please..