Char kuey teow ni asalnya dari sebelah utara. Dulu Zue tak de lah minat sangat nak makannya, tapi bila dah kawin ngan orang penang ni terus 'jatuh hati' kat char kuey teow ni.. Siap boleh judge lagi kedai mana buat char kuey teow yang ori dari penang atau tak.. Bila balik penang, zue akan ajak hubby makan kat BM (bkt mertajam) char kuey teow.. kat kl pun ada cawangannya. Kalau makan mesti nak letak lada jeruk.. memang best tau..!!
Sini zue nak share resepi mudah char kuey teow dari MIL zue..
Bahan A:- (untuk 1 orang)
* Pastenya *
4 ekor udang
150 ml air
2 ulas bawang putih di ketuk
3 sb sos tiram
1 sk kicap pekat
1 sb kicap manis
1 sk sos sotong
1 sk sos ikan
1 kiub pati ayam
1 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1/2 sk gula
Cara-caranya:-
- Rebus udang dgn air.
- Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya.
- Air rebusan jgn buang
- Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat.
- **paste ni boleh disimpan dalam fridge. Boleh simpan untuk stok**
Bahan B
kuey teow (ambil untuk seorang makan)
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai dan taugeh
1 biji telur
Caranya:-
- ketuk bawang putih dan Tumis lada boh hingga garing.
- Masukkan dlm 2 sb paste tadi.
- Masukkan udang yang telah direbus tadi bersama kerang.
- Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- Bila air mendidih masukkan kuey teow, kucai, taugeh dan kacau rata.
- Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat.
- Pastikan api kuat semasa memasak.
Adalah lebih sedap char kuey teow ni dimasak untuk sorang makan dengan sekali masak jer..
No comments:
Post a Comment
Comment please..