Kenapa dipanggil Donut Gebuss.. sebab selama ni aku buat donut mesti leh baling (betapa kerasnyer).. so bila aku dpt resepi ni aku terus buat n hasilnyer memang gebu dan lembut.. sampai petang still lagi terasa lembutnya.. so aku sharekan resepinya disini..
Bahan-bahannya :
1 mangkuk tepung gandum (sukat guna mangkuk tahu panas/taufu fa) Agak-agak je....nak lebih pun xpe...
1/2 peket mauripan larutkan dengan air suam... (air jgn byk sgt)
2 sudu teh marjerin
2 sudu teh susu pekat manis
2 sudu teh shortening (xde pun xper)
secubit garam larutkan dalam air.
gula kastor utk ditabur/digolek
Cara menguli :
1. Campurkan tepung gandum + marjerin + mauripan yg telah
larut + susu manis + shortening.
2. Uli sampai sebati..masukkan air yg telah dilarutkan garam sedikit
demi sedikit sehingga tepung tadi menjadi doh dan tidak
melekat di tangan. (kalau terlebih air,tambahkan tepung
sedikit demi sedikit)
3. Biarkan doh naik..(lebih kurang 1/2 jam)
4. Uli sekali lagi (buang angin doh yang dah naik td) kemudian
bulatkan-bulatkan untuk dijadikan doh yang lebih kecil.
5. Tapi pastikan acuan donut dan dulang disapu tepung gandum
untuk mengelakkan donut melekat.
6. Cetak menggunakan acuan donut utk dapatkan kulit yg cantik
dan saiz yg same besar....(sy guna acuan yg kecil)
7. Panaskan minyak dengan api yang sederhana kecil, supaya
donut tadi tidak hangus dan masak di dalam. Agak-agak donut
dah berwarna keperangan, angkat dan toskan.
8. Bolehlah, di tabur/golek dengan gula kastor...
No comments:
Post a Comment
Comment please..