KARIPAP
Bahan-bahan untuk 20 biji karipap:
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 sudu besar marjerin atau minyak panas
- 5 biji ubi merah/kentang
- 1 paket kari daging
- 5 biji bawang merah
- 2 ketul isis ayam (dada) - potong dadu kecil-kecil
- sedikit gula dan garam
Cara-cara:
- Uli tepung bersama marjerin yang dipanaskan dan juga masukkan garam. kemudian canaikan sehingga menjadi doh
- Simpan dalam peti ais (petua untuk ranggup) - sebaik2 nya semalaman
Cara buat inti:
- potong ubi merah/kentang dan ayam
- panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, yang telah ditumbuk
- bancuh kari dan masukkan ke dalam tumisan
- masukkan ubi merah/kentang, ayam, gula dan garam
- masak hingga ubi merah/kentang lembut dan pekat dan menjadi kering
Sedia untuk buat karipap samaada dengan menggunakan acuan atau mengelim dengan menggunakan tangan.
No comments:
Post a Comment
Comment please..