Wednesday, March 9

apple pai versi malaysia

 
Member kat opis ada mintak zue buatkan apple pai. Almaklum dia pernah duk kat US lama. Tapi tak pernah belajar buat jenis-jenis pai ni. Katanya minat makan jer masa tu. So demi memenuhi permintaan dia, zue buat sedikit research dalam goggle ni. Terjumpa lah dalam resepi apple pai ni dalam my resepi. Kat sini zue sharekan resepinyer..



Bahan-bahan ( 10 orang ke atas )

6 biji epal hijau, dikupas kulit, potong 12 setiap 1 biji epal
200 g gula pasir
50 g kismis
20 g tepung jagung, bancuh dgn sedikit air



untuk doh Pai:-
500 g tepung halus (tepung gandum pun boleh......)
200 g mentega
2 biji telur Gred A, dikacau sedikit
250 g gula halus





Caranya:-


Dalam periuk masak gula pasir hingga cair dan keperangan. Masukkan epal dan kismis. Gaul rata. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat. Sejukkan.Untuk doh pula, ayak tepung dan gaulkan dengan gula halus hingga rata. Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan2 serbuk roti. Tuang telur yg telah dikacau tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk adunan. Jangan bimbang jika telur tidah habis digunakan. Bungkus dgn plastik dan sejukkan 30 minit.Selepas 30 minit keluarkan doh dan biarkan sebentar.




Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal. Doh mesti dicanai lebih besar dari mangkuk pie.Perlahan-lahan tanggalkan plastik bahagian atas dan dgn cermat terbalikkan doh ke dalam mangkuk pie. Ratakan perlahan2 hingga menutupi kesemua bahagian dalam mangkuk itu. Potong lebihan doh. Tuangkan inti yang telah sejuk. Tutup permukaan pie dgn lebihan doh, buat cara sama seperti cara no.4. Sapu dgn kuning telur dan larikkan dgn garfu secara bersilang utk menghasilkan corak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit.


Sejukkan pie sebelum dipotong. Seelok2nya gunakan tin khas untuk membuat pie atau quiche yg dasarnya boleh ditanggal keluar.

No comments:

Post a Comment

Comment please..