Kalau di kampung goreng pisang amat berbeza di KL ni. Rasa tak puas makan. Dah lah kerak sedikit, pisang yang digunakan pun kurang selera. Kalau di kampung biasanyer mengunakan pisang nangka sebab ia ada masam-masam sedikit dan rasanyer memang sedap. Jom kita tengok resepinyer..
Caranyer:-
10 biji pisang nangka yang di potong tengah
1 1/2 cawan tepong gandum
1 1/2 cawan air
1 biji telur itik
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk
sedikit cuka
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Caranyer:-
Pisang dipotong tengah dan potong lagi separuh. Kemudian Bancuh adunan tepong, garam, telur itik, serbuk kunyit, air dan sedikit cuka ( untuk rangupkan kerak). Bila dah sekata, masukan pisang sedikit demi sedikit, cukup untuk sekali gorengan. Kemudian, panaskan minyak secukupnya untuk mengoreng seperi biasa. Bila dah agak kekuningan, angkat. Siap untuk di hidangkan.
Untuk kicapnyer:-
Kicap 4 sudu
lada 3 biji (bergantung kpd pedasnyer)
gula 2 sudu
tepung jagung 1sk (utk memekatkan)
3 sudu air
Blendkan semua kecuali tpg jagung. Kemudian panaskan atas api dan lastly masukkan tpg jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Tutup api. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Pisang dipotong tengah dan potong lagi separuh. Kemudian Bancuh adunan tepong, garam, telur itik, serbuk kunyit, air dan sedikit cuka ( untuk rangupkan kerak). Bila dah sekata, masukan pisang sedikit demi sedikit, cukup untuk sekali gorengan. Kemudian, panaskan minyak secukupnya untuk mengoreng seperi biasa. Bila dah agak kekuningan, angkat. Siap untuk di hidangkan.
Untuk kicapnyer:-
Kicap 4 sudu
lada 3 biji (bergantung kpd pedasnyer)
gula 2 sudu
tepung jagung 1sk (utk memekatkan)
3 sudu air
Blendkan semua kecuali tpg jagung. Kemudian panaskan atas api dan lastly masukkan tpg jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Tutup api. Sejukkan sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Comment please..