Sunday, April 3

Nasi yang lebih jangan dibuang sebab boleh dibuat Apam Nasi


Semalam masak nasi, nasi tak habis duk fikir sorang-sorang cun jugak kalu dibuat apam nasi ni, Tetiba kakak post gambar kat FB dia buat apam nasi..Alamak!! geramnyer.. Esoknyer lepas abis keje, bila sampai kat umah tanpa solat asar dulu terus ke dapur.. Semangat punya pasal. Sambil duk layan channel astro 104, kejora dan bintang sambil buat.. tapi kena cepat, kul 7 nak ambik anak kat umah ngasuh.. Emmm.. nasib baik resepi ni kena peram selama 3 jam. Siap dulu bahan-bahan apa yang patut lepas tu, baru zue pergi solat asar dan ambik budak-budak..

Kalau 'semangat' nak buat kueh meluap-luap dari diri zue ni.. Rasa kalau tido pun tak lena selagi tak buat kueh tu.. tapi biasalah perempuan.. ada angin pasang surutnyer.. kalau hari m.a.l.a.s tu... tak leh kata apa..

Melalut lak.. resepi ni zue ambik dalam blog mat gebu.. so sape-sape yang ada nasi lebih jangan dibuang, trylah buat apam nasi ni... mudah dan kos yang murah..


Bahan-bahan:-

2 cawan nasi
2 cawan tepung beras
2 cawan gula perang
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air (zue blend air dan daun pandan 5 helai)- original kaler untuk hijau
2 camca teh instant yeast
kelapa parut dan secubit garam, gaul rata


Cara membuatnya:-


  1. Blend nasi dan air sehingga hancur. Zue lebih suka guna air daun pandan yang diblend sebab untuk kaler hijau yang original punya dan juga sedikit wangi..
  2. Setelah hancur,campur gula perang dan gula pasir ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dalam bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan no1 dan no2 tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam. (Zue perap tak sampai 3 jam)
  6. Sapukan minyak pada acuan, kemudian sudukan adunan apam tadi 3/4 atau hampir penuh ke dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. Keluarkan apam dari acuan dan hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..

Tekstur yang lembut, walaupun esok hari masih lagi terasa kelembutannya..

1 comment:

Comment please..