Minggu pertama cuti bulan ramadhan ni penuh cabaran. Ye lah duk fikir naik masak.. Kalau boleh semua jenis lauk dan kuih muih nak buat. Tapi takut tak habis. Kebetulan skoteng yang guna untuk buat dessert bulan lepas ada lagi. So try ler godek-godek resepi yang seangkatan dengannyer so jumpalah resepi TALAM SKOTENG dalam blog Am-Flora..tapi zue nak cut n paste dari resepi kak ummi di sini.
Resepi : Chef Asma
Source: Am-flora@serojakitchen n Kak Ummi@ummi zaihadi homes
Bahan Lapisan Bawah:
- 50g sekoteng (rebus & toskan)
(Kalau x ada sekoteng blh guna sengkuang cina yg direndam dgn perwarna pink, itu kata Chef Asma)
- * 150g tepung beras
- * 250ml santan pekat (akak guna santan Kara - 150 ml santan + selebihnya air)
- * 450ml air
- * 1 sudu makan Tepung Hoen Kwee (putih)
- * 150g gula castor
- * 1 sudu teh garam
Cara-Cara:-
Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis dan masak hingga naik wap - tutup api.
Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata.
Tuang ke dlm loyang dan kukus selama 25 minit. (*zue ikut kak ummi guna acuan lompang dan kukus selama 15 minit sahaja)
Bahan Lapisan Atas:
- 150g tepung gandum
- 300g gula halus
- 5/3/2 biji telur
- 250ml santan pekat
- 500ml air
- 1/2 tsp garam
- 1 ½ tsp perisa pandan dan pewarna hijau
Cara-Cara:
Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk dan masak hingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan bawah.
Kukus selama 30 minit atau hingga benar-benar masak. (untuk lapisan atas, balut penutup kukusan dgn kitchen towel)
Rupa skoteng yang dibeli di kedai bake well.
No comments:
Post a Comment
Comment please..