Sunday, March 11

IKAN PARI BAKAR BERSAMBAL

Assalamualaikum...

Dah lunch ke?..Apa menu hari ni? Zue masak IKAN PARI BAKAR BERSAMBAL. Actually zue ambil resepi ni dari my sis. Kalau bulan puasa kat kampung di Terengganu, ramai peniaga jual ikan pari bakar bersambal ni..Memang laku..tapi kena tengok gak yang sedap dan tak sedap. Ader satu kedai kat pasar ramadhan tu, zue suka beli siap ader jual sambal yang dah siap paking..Sedap.. Kebetulan my sis, ambil resepi ni daripada sorang member yang berniaga ikan bakar ni.

Kesedapan rempah pari bakar ni bergantung pada kecukupan bahan asas dalam bahan membuat rempah itu sendiri.. Jom kita tengok apa bahannya..

Bahannya:
2 keping ikan pari
2 sb cili giling
1 kpg asam jawa
2 sb sos tiram
4 sb sos cili
2 sb sos tomato
suku keret gula melaka
4-5 pokok daun kesum (di ambil daun saja)
garam secukup rasa


*3 ulas bawang merah
*1 ulas bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1 batang bunga kantan
*sedikit daun kesum
*1 batang serai
*1/2 st belacan2
* 1 biji tomato buah
*1/2 inci kunyit
*1/2 inci halia
*2 cwn air kosong
**diblend hingga halus 

Sedikit minyak untuk menumis
Caranya:

  • Ikan pari dicuci bersama asam limau untuk hilangkan hanyirnya 
  • Tumiskan bahan yang diblend tadi bersama sedikit minyak sehingga naik bau
  • Kemudian masukkan asam keping, gula melaka, daun kesum, cili giling, sos tomato, sos tiram dan sos cili kacau sehingga separuh kering.
  • Apabila hampir kering, masukkan kembali air dan kacau sekejap-sekejap untuk mengelakkan hangit
  • Ulang langkah berikut sekurang-kurangnya 3-4 kali (untuk simpan dan tahan lebih lama boleh dimasak lebih drp 3 kali)
  • Lastly, apabila sudah kering, masukkan garam secukup rasa dan kacau sehingga sebati
  • Tutup api.

Cara menyediakan:
  • Gaulkan sambal tadi dengan ikan pari kemudian masukkan ikan pari tersebut ke dalam daun pisang atau aluminium foil.
  • Bakar sehingga masak (zue bakar menggunakan pemanggang ikan)
  • Sedia dimakan bersama nasi panas-panas.

    1 comment:

    Comment please..