Friday, March 9

PUDING TEMBIKAI BERKASTAD



Betul-betul menyelerakan bila tengok pic puding tembikai berkastad yang member blogger buat. Resepi yang kebanyakan blogger buat bagi puding tembikai ni tak delah kuah kastadnyer tapi tambahkan kuahnyer untuk menyedapkan lagi. Kemudian zue kurangkan gula dalam puding ni tapi maniskan untuk kuah kastadnyer. Pastu letak dalam peti ais dan makan sejuk-sejuk..Eemmmm.. menyelerakan...

Bagi resepi asal bersama step by step zue ambik daripada blog kak wan tapi zue ubah mengikut cara dan selera sendiri. Antaranya dalam resepi kak wan tak menggunakan telur kuning tapi zue campurkan sekali selepas telur putih tersebut menjadi merinque. 
(Daripada membazirlah...huhuu)  







Bahannya:

20gm agar-agar
6 cawan air
200gm gula pasir
4 biji putih telur
1 sk esen vanila

Hiasannya:
2 st pewarna merah/kuning ~ isi tembikai
1 st pewarna hijau ~ kulit tembikai
kismis/coklat chip ~ untuk bijinya
berus untuk mewarna kulitnya



PUDING TEMBIKAI BERKASTAD


Caranya:

  • Basahkan loyang dan telangkupkan
  • Masakkan agar-agar, gula dan air sehingga mendidih
  • Masukkan esen vanila dan sebatikan
  • Masukkan dalam loyang dan sejukkan menjadi suam-suam kuku
  • Sementara itu pukul putih telur sehingga meringue (ditebalikkan tak jatuh)
  • Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi
  • Lastly masukkan agar tadi satu senduk dan pukul dan ulangi sehingga habis agar-agar tersebut
  • (Jangan campurkan sekaligus kerana ia akan menyebabkan telur putih akan terapung dan terpisah daripada agar-agar)
  • Tuangkan adunan tadi kedalam loyang yang ditelengkupkan tadi
  • Titikkan 2 sk warna merah ditengah-tengah loyang tadi dan kacau menggunakan chopstick/ lidi/ garfu dengan cara membulat (buat bulatan) dan jgn terkena dasar loyang.
  • Aturkan kismis/coklat chip sebagai biji tembikai
  • Masukkan dalam peti ais untuk bekukanya
  • Kemudian keluarkan untuk buatkan kulitnya. 
  • Celup berus dengan pewarna hijau dan warnakan bahagian luarnya untuk membentuk kulit tembikai kemudian keringkan sebelum dimasukkan kembali dalam peti ais.
  • Boleh dihidangkan..


Resepi kuah kastad:
1 Tin susu cair
1/4 cawan gula kastor (mengikut citarasa sendiri)
2 cawan air
2 sb tepung kastad

Caranya:
Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam satu periuk dan kacau sehingga kuah kastad menjadi pekat.


take note**

  • Perlu bekerja dengan cepat untuk mengelakkan putih telur yang mengandungi agar-agar tersebut cepat beku
  • Tujuan putih telur dan agar-agar di masukkan mengikut peringkat demi peringkat adalah untuk supaya agar-agar tersebut menjadi suam dan dapat serata bersama telur putih (Agar-agar yang panas akan menyebabkan telur putih berpisah dengan agar-agar)

1 comment:

  1. wah.....comelnye...sayang pulak rasenye nak makan...tp sedaplah.

    ReplyDelete

Comment please..