Assalamualaikum...
Entry di hari cuti ni ialah RED VELVET IN THE JAR. Actually Red Velvet ni adalah lebihan zue buat untuk tempahan dari customer semalam. Saja lebihkan bahan untuk try deco dalam balang. Agak cantik kan.. Dalam banyak-banyak resepi Red Velvet ni Zue lebih suka pakai resepi ni kerana keknya agak lembut dan gebu. Nak buat Red Velvet ni memang mudah tapi kekadang terlebih pukul pun tak boleh jugak. Pernah zue buat Red Velvet ni keknya jadi bantat.. Tak tau lah apa silapnyer. So malam ni zue nak share resepi kek red velvet ni.
RESEPI RED VELVET
Bahannya:-
Langkah 1:
**250gm tepung gandum
**2 sb serbuk koko
**1 st baking powder
**1/2 st baking soda
**1/2 st garam halus
**Diayak dan ketepikan
Langkah 2:
- 240 susu segar dicampurkan dengan 2 st cuka atau pengganti bagi buttermilk
- Perap 10 minit dan dicampurkan dengan pewarna makanan. Ketepikan
Langkah 3:
- Pukul sehingga kembang
150 gm butter pada suhu bilik
100gm gula castor
200gm gula perang
2 biji telur
2 biji telur
1 st esen vanila
- Bila dah kembang masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang
- Masukkan tepung yang di ayak tadi (Langkah 1) berselang seli dengan buttermilk (Langkah 2).
- Ketepikan.
Langkah 4
- Campurkan 2 st cuka bersama 1 st soda bikarbonat.
- Campuran ini akan berbuih-buih dan cepat-cepat masukkan dalam kek yang diketepikan tadi (Langkah 3)
Langkah 5
- Masukkan dalam loyang dan bakar selama 25-30 minit atau sehingga masak.
Resepi untuk cream cheese:
250gm cream cheese
30gm butter
100 gm gula aising
100gm whipping cream
1 st esen vanila
Caranya:
- Masukkan kesemua didalam satu bekas dan pukul sehingga kembang
- Sejukkan sebentar dalam peti ais dan sedia mendekonya.
No comments:
Post a Comment
Comment please..