Assalamualaikum..
Hari ni adalah hari pertama umat islam di Malaysia berpuasa.. Alhamdulillah dah nak habis pun sehari kita berpuasa. Jap lagi dah nak berbuka. 1st day berpuasa ni biasalah semangat nak masak tu berkobar-kobar siap ada azam lagi.. tahun ni tak nak beli nak masak jer sebab kalau beli tak tahu kesedapannya macamana ..Pulak tu mesti ader sehari yang tercirit..Almaklumlah ader jugak peniaga yang nak untung lebih so dia orang perangat lauk semalam..
Hari ni menu untuk kuih zue buat buah melaka aka ondeh-ondeh tapi versi colourful.. Biar menarik skit.. Ye lah biasa kaler hijau daun pandan jer so tukar skit versi.. ala-ala kaler gitu...
Bahannya:
Tepung pulut
Gula melaka dipotong dadu
Kelapa parut
Air pandan (blend dari daun pandan )
Pewarna merah/biru dan kuning
Caranya:
- Tepung pulut dibancuh bersama sedikit air daun pandan/pewarna lain (jangan sampai lembik nanti doh tak berbentuk bulat)
- Ambil sebesar ibu jari doh tersebut bulatkan dan tekan dengan ibu jari.
- Masukkan gula melaka yang dipotong halus dan tutup balik adunan tadi
- Gentelkan berbentuk bulat-bulat
- Masukkan dalam air panas yang mengelegak tunggu sehingga ia terapung sedia digolekkan dalam kelapa yang digaul sedikit garam halus
cantek...!
ReplyDeleteColorfulnyer...mesti sedap! Teringat masa kecik2 dulu tolong mak buat buah melaka masa bulan puasa. Time tu versi maca2 size. Besar bola golf pun ada ..hehehehe!
ReplyDelete