Saturday, June 22

STRAWBERRY SWISS ROLL POLKADOT


 

Assalamualaikum.. 

Selamat petang. 

Petang ginikan best dapat menikmati juadah enak. Tetiba zue merajinkan diri lak nak buat swiss roll. Actually zue fobia betul nak buat swiss roll sebab tak reti nak gulung. Gulungan tu menyebabkan swiss roll pecah. Punyalah lama nak buat balik...study dan study caranyer so alhamdulillah hari ni jadi pulak... Ermm pasni mereka cipta pulak ler patern swiss roll  ni... Hehehee...
 
STRAWBERRY SWISS ROLL POLKADOT 

Bahannya: 

70gm tepung gandum* ayak 
1 cb susu tepung * ayak 
3 biji telur (gred A) 
60 gm gula halus 
60ml minyak jagung 
2 ct ovallet 
1 ct esen vanila pewarna pilihan
Caranya;

  • Satukan kesemua bahan kecuali minyak, whipping cream dan strawberry dan pukul sehingga sebati
  • Bila adunan dah gebu, masukkan minyak dan kaub balik sehingga rata
  • Simpan sedikit untuk mewarnakannya
  • Sedia loyang 7x 10 inci dan alas dengan kertas minyak
  • Sedia memasukkan adunan tadi kedalam loyang dan ratakan 
  • Dotkan dengan pewarna mengikut kreativiti anda
  • Panaskan oven pada suhu 175'c dan bakar selama 15-20 minit mengunakan kipas 
  


  • Pukul whipping cream sehingga kental
  • Potong buah strawberry
  • Swiss roll dah masak, terbalikkan atas plastik cling
  • Buang lapik kertas
  • Letakkan whipping cream dan buah strawberry potong
  • Gulung menggunakan plasti cling tersebut

1 comment:

  1. salam..

    cantiknya swis roll tu..menarik dengan corak polkadot..

    ReplyDelete

Comment please..