UDANG TEMPURA
Bahannya:
8-10 ekor udang segar sederhana besar
100g tepung gandum
100g serbuk roti
1 biji telur
garam secukup rasa
lada sulah
minyak utk menggoreng
Caranya:
- Kulit udang di kupas kulit, buang kepala dan basuh sehingga bersih.
- Kerat bahagian badan udang jangan sampai putus supaya udang tak membengkok semasa digoreng.
- Lap udang menggunakan kicthen towel supaya tak meletop ketika menggoreng.
- Taburkan garam dan sedikit lada sulah.
- Lumur udang dengan tepung.
- Celupkan pada telur yg dah dipukul ringan dengan garfu.
- Kemudian lumur pada serbuk roti dan ratakan sepenuhnya.
- Pastikan minyak betul-betul panas.
- Lastly goreng udang hingga keemasan.
Yang paling best cicah bersama sos cili thai atau sos bawang putih daripada Thailand (Boleh didapati dipasaraya besar)
salam zue..
ReplyDeleteudang tempura tu nampak sedap dan best..makan macam tu ja pun sedap.
Salam kenal pn zue...
ReplyDeleteMmmm nmpak mgiurkan udang tempura pn zue ni...
Salam kenal pn zue...
ReplyDeleteMmmm nmpak sggh mgiurkn udang tempura pn zue ni...tambah2 kalu cicah dgn sos thai...walaaaa