Sunday, July 14

AYAM PANDAN ALA BBQ


Assalamualaikum..

AYAM PANDAN ni adalah menu berbuka zue semalam. Rasanya amat sedap dan wangi terutama masa ia dibakar dalam oven (wangi daun pandan satu rumah). Actually resepi ni boleh di goreng tapi zue lebih suka bakar dalam oven sebab ia tak delah berminyak sangat. Resepi ni lebih kurang seperti perapan ayam bbq cuma bezanya ia dibalut dengan daun pandan. Cara balutan daun pandan adalah sesuka hati sendiri. Disebabkan potongan ayam sedikit besar so zue menggunakkan 2 helai daun pandan. 

Jom cuba resepi yang amat mudah ni untuk berbuka puasa ....
 
Bahannya:

Dada ayam atau paha ayam (potong kiub )
1 biji bawang putih, dicincang halus 
1/2 sb Halia dicincang halus 
2 sb Sos cili 
1 sb sos tomato
1 sb Sos tiram
1 sb Kicap pekat
2 sk Serbuk lada sulah
1/2 sk jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
1 sb madu 
Daun pandan 
Lidi 

 

Caranya:

  • Bersihkan ayam dan potong kiub 1 inci x 1 inci dan toskan airnya.
  • Campurkan kesemua bahan-bahan yang tadi yang digaul sehingga rata bersama ayam. 
  • Perap selama 1 jam paling tak lama dan semalam paling lama (lagi lama lagi sedap)
  • Sediakan daun pandan dan balut ayam tadi dengan menggunakan daun pandan. 
  • Masukkan dalam oven selama 25-30 minit untuk 150'c dan sedia di bakar. (nak goreng pun boleh) 
  • Kalau goreng jangan terlalu lama nanti ayam jadi kering.

No comments:

Post a Comment

Comment please..