Thursday, July 4

BINGKA UBI KAYU


 

Assalamualaikum...

Selamat malam... Tak sampai 1 minggu kita akan menghadapi bulan Ramadhan.. Alhamdulillah kita masih dipanjangkan usia untuk bertemu Ramadhan kali ini. Azam zue tahun ni nak masak sepenuhnya tanpa membeli di pasar Ramadhan (harap-haraplah...). Almaklum kalau membeli ni ader jer yang tak kena. Sehari dua ni makanan still sedap masuk jer hari ketiga penjual dah start recycle makanan semalam... Panaskan dan jual balik. Perut kita ni pulak dah lah sehari tak makan termakan ngan makanan semalam yang mungkin basi.... Aduyai... berulang toilet ler jawabnyer...  

Selain daripada tu azam zue jugak nak merasa berterawih di masjid sebab tahun lepas tak berkesempatan disebabkan anak zue yang paling kecik tu noty sangat-sangat.. (sembahyang pun tak khusyuk) tahun ni cerdik sedikit rasenyer si haiqal ni . (Harap-harap lah...) Semoga urusan Zue dipermudahkan olehNya.. Ameen..

 

BINGKA UBI

Bahan-bahan:- 

Atas 

400 ml santan
1 cwn tepung beras 
2 sk garam 

Bawah 

3 batang Ubi kayu sederhana besar 
1/2 cawan gula putih 
5 helai daun pandan 

Caranya:- 

ADUNAN A 

Bahagian bawah 


  • Blend daun pandan menggunakan air yang banyak 
  • Potong ubi kayu menjadi sebesar ibu jari dan masukkan air daun pandan tadi untuk diblend kali kedua
  • Blendkan dengan memasukkan air daun pandan yang banyak.
  • Tapiskan untuk diambil isinya sahaja. 
  • Isinya diletakkan atas kuali dan digoreng bersama gula putih. 
  • Kacau sehingga pekat seperti jem. 



ADUNAN B 

Bahagian atasnya 


  •  Masukkan santan bersama tepung beras yang dibancuh dengan air dan kacau. 
  • Masukkan juga garam (agak2 jangan terlampau masin). 
  • Kacau sehingga menjadi pekat. 
  • Masukkan adunan A ke dalam loyang dan baru masukkan adunan B ke atasnya. 
  • Sejukkan sebelum dimakan

No comments:

Post a Comment

Comment please..