Thursday, March 6

KEK KEJU LELEH



Assalamualaikum....

Salam Khamis. Hari ni dapat juga berkesempatan untuk share resepi yang tengah top ni iaitu KEK KEJU LELEH. Actually resepi Kek Keju ni adalah sama atau lebih kurang dengan resepi Kek Cheese Snow cuma yang beza dari segi warna dan perisa saja.

Ramai orang suka kek keju leleh sebab kelembutan adunan kek bertambah pulak dengan lelehan cheese dan parutan cheese atasnya. Zue pernah 2 kali try beli dengan peniaga kek diluar sebelum mencuba. Kebanyakkan peniaga menggunakan parutan cheesedale. Bagi Zue ia agak masin dan tak sesuai untuk diparut atas kek keju leleh.

Jom kita tengok resepinya...



KEK CHEESE MELELEH

Kek:

100gm tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)* 60gm tepung jagung
* 1 sudu kecil baking powder
* 1 sudu besar ovalette
100gm gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75gm mentega cair
Sedikit pewarna hijau/merah
Perisa pandan/stawberry
(Dua versi)

Caranya:

  •  Ayakkan dahulu bahan yang bertanda* 
  • Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
  • Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.
  • Sebatikan. 
  • Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.




Untuk Cream: 

 250g cream cheese 
 120g susu pekat manis 
 50ml UHT Whipping cream 

 *Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair 

Untuk hiasannya:

1 buku (250g) cheddar cheese (diparut) 
Buah strawberry/anggur dan kiwi



  •  Parutkan cheddar cheese di atas kek.
  • Buah-buahan untuk hiasan