Tuesday, August 4

KUE TEOW LADNA



Assalamualaikum...

Puasa dah..Raya pun dah tunggu nak beraya sebulan lagi ni. Tahun ni cam kurang je orang buat open house sebab tak.m macam tahun lepas tak larat usung perut kalau hari minggu. Mungkin kes kegawatan ekonomilah tu...

Ni resepi zue buat bila masa tak sempat untuk masak nasi. Resepi ni just baling2 je.. Mudah dan jimat masa.



KUE TEOW LADNA

Bahannya:-

Bahan A
Sebungkus kue teow
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
sedikit minyak

Bahan B
3 ulas bawang putih (ditumbuk sedikit hancur)
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
sekeping dada ayam
5 ekor sotong (dipotong kecil)
10 ekor udang 
1/2 batang lobak merah (potong ikut suka) 
kobis bunga (ikut suka nak letak banyak mana.. agak2 lah ye)
5 tangkai sawi (ikut suka juga)
4 biji cili padi dihiris 
2 sudu tepung jagung
500ml air
1/2 kiub perisa ayam


Cara-caranya :-

  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kuning dan wangi.
  • Kemudian masuk ayam, udang dan sotong dan kacau sebentar
  • Selepas itu masukan sos tiram dan kicap, goreng sekejap, masukan air.
  • Kemudian masukan lobak dahulu, bila dah mendidih baru masuk bunga kobis dan sawi.
  • Selepas itu masukan kiub perisa ayam, kemudian masukan tepung jagung yang telah dibancuh terlebih dahulu dengan air.
  • Apabila nak makan baru dimasukan hirisan cili padi dan sayuran.
Cara Masak Bahan A:

  • Panaskan minyak, kemudian masukan sos tiram dan kicap. 
  • Goreng sekejap lepas tu masukkan kueyteow, kacau hingga sebati. 
  • Angkat dan letakan kedalam mangkuk

No comments:

Post a Comment

Comment please..