Thursday, September 10

PUFF PASTRY WITH MUSHROOM SUP... Seyes sedappp




Assalamualaikum...

Sarapan apa pagi ni?. Jom try buat sarapan ala-ala kedai western PUFF PASTRY WITH MUSHROOM SUP. Ada yang panggil PUFF WITH TOP HAT dan ada yang panggil PUFF ngan mushroom sup. Apa namanya yang pasti sedap dan  cara pembuatan yang amat mudah. Tak caye?.. Meh nak ajar cara buat..



Agak-agak tergoda tak?.. Ini belum makan lagi.. Kalau dah makan walaaa.. yummy..



Actually puff ni zue buat sendiri menggunakan resepi disini. Memandangkan buat boleh dapat lagi banyak. Beli je margarine puff kat BWY pastu adun sendiri ngan tepung gandum. Margarine kat BWY tu dalam rm7 (tak silap) boleh guna lebih daripada 10 kali untuk buat puff ngan pelbagai design. Tapi nak mudahkan cerita, kalau malas nak buat, al maklum semua nak instant so beli je puff jenama KAWAN kat tesco, pasaraya EON BIG atau JAYA JUSCO. Harga tak sampai rm10 pun dalam 6 keping tak silap.



PUFF PASTRY WITH MUSHROOM SUP


  • Untuk supnya, beli je powder mushroom sup jenama knor atau apa2 jenama yang kena ngan tekak. (Zue suka jenama knorr).
  • Masak ikut aturan belakang plastik powder sup tersebut.
  • Letak dalam cawan/mangkuk yang boleh letak dalam oven/mickrovawe.
  • Canai puff tersebut dan letak atas cawan macam topi untuk tutup sup tersebut. Jangan sampai puff melenduk masuk dalam sup, nanti puff tak 'membengkak' cantik.
  • Bakar dalam 15-20 minit suhu antara 180-200'c atau ikut oven/mickrovawe masing2.
  • Sedia dimakan... Dijamin sedap.. Tak payah gi kedai roti delicious dah lepas ni.

No comments:

Post a Comment

Comment please..