Friday, October 16

ROJAK BETIK TERENGGANU




Assalamualaikum...

Hari ni zue nak share resepi acar orang terengganu. Makan saja pun sedap. Gabungan masam, manis dan pedas tu amat menyelerakan. Tambah sedikit belacan kasi ada 'Ummpp'.. Mantap... Sapa yang tak pernah rasa harus kena cuba (tapi kalau tak makan belacan tak payah letak belacan).. Apa-apa pun jom kita tengok resepinya...





Rojak Betik

Makanan tradisi Terengganu

Bahan-bahan:

1 biji betik muda/mengkal (saiz sedang)
1/2 sudu teh kapur makan (utk mengeraskan betik yg disagat td)
2 biji timun (potong 2 hiris halus-halus)
1/2 biji nenas separuh masak (potong 3 segi yang nipis)

Bahan untuk Kuah

9 ekor ikan selayang (kalau nak kuah lebih pekat boleh lebihkan)
5 sudu besar cili boh (lebihkan juga kalau suka lebih pedas)
1 keping manisan (boleh juga guna gula melaka)
3 sudu besar gula
3 sudu besar kicap
1/2 cawan cuka @ boleh guna air asam jawa (pekat)
garam secukup rasa
1 1/2 liter air
sedikit belacan (sebagai perisa)



Cara Membuat:

  • Sagat betik dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air. Hancurkan kapur makan dengan sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik tadi.
  • Rendam betik tu selama 15 minit. Bilaskan bersih dan toskan. Potong timun nipis2.


Utk membuat kuah: 
  • Rebus ikan dengan sedikit air hingga masak. Sejukkan. Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.
  • Masukkan 1 1/2 liter air, cili boh, belacan, nisan dan kicap ke dalam periuk. Masaklah hingga mendidih. Biarkan selama 10 minit dan masukkan cuka.
  • Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Jangan sesekali masukkan isi ikan terus ke dalam kuah, nanti ikan tu berketul2. 
  • Tuang ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih. Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Kuah ni perlu ada rasa masam, manis dan pedas. 




Utk. menghidang: 

Isikan betik ke dalam mangkuk dan letakkan hirisan timun di atasnya. Boleh juga letakkan hirisan nanas bagi yang sukakan makan nanas. Letakkan kuah atas bahan-bahan tadi dan rojak betik sedia untuk dimakan..

No comments:

Post a Comment

Comment please..