Assalamualaikum...
Lagi beberapa jam kita akan menghadapi tahun 2016. Rasanya sekejap je.. Pejam celik-pejam celik.. dah pun naik lagi umur kita..Uban pun dah pandai pilih tempat kat kepala. Anak-anak pun dah membesar dengan cepat. Rasa cam hidup ni tak terkejar lak. Banyak urusan 2015 yang tertunda dan banyak memori 2015 yang sangat manis.... Terutama dalam melahirkan si wiwin.. Sekarang wiwin dah 10 bulan.. Lagi sikit nak dapat kaki lak.. Isshhh... Manisnya hidup yang bersulamkan karenah pelangi si wiwin..
Berbalik pada resepi hari ni. Saya nak share resepi dari pantai timur iaitu cik mek molek. Sedapppp... Asalnya balik kampung beli keledek 1 plastik besar kes kesian peniaga tu agak berumur jual pisang dan keledek tengah panas. Sementara cik hubby pergi ambik kereta kat parking, saya tunggu tepi-tepi peniaga pisang.. Alang-alang tu beli je lah.. Kesian tengok tengah panas berniaga.. Kita lak duk umah dan kerja dalam aircond.. ;(
RESEPI CIK MEK MOLEK
Bahannya:-
Ubi keledek oren
Tepung gandum
Sedikit gula
Caranya:-
- Rebus ubi sampai empuk kemudian lenyekkan sampai hancur.
- Ubi yang telah dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum.
- Agak bila dah agak lembut dan boleh digentel.
- Jangan terlebih gandum, nanti adunan akan menjadi keras.
- Bentukkan kuih cek mek molek.
- Masukkan sesudu gula dan bentukkan dengan bujur.
- Goreng dalam minyak panas yang banyak dan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula ketika digoreng.
- Bila agak kekuningan, angkat.
- Awas gula panas, jadi berhati hati jika makan kuih cek mek molek semasa panas panas.
sedap tu...
ReplyDeleteterasa lapar la plk...
Happy new year & happy weekend...