Assalamualaikum...
Salam Febuari.. Semalam cuti hari wilayah so mulalah fikir projek apa nak buat. Google punya google jumpa resepi MANGGO FLOAT. Kebetulan dalam peti ais ada lagi cheese dan manggo. Ermmm... terus je turun dapur dan bersilat.
Resepinya agak mudah. Actually Zue main campak-campak jer tapi kalau ikut resepi sebenar ada kat bawah. Resepi dari Surianti Ramli. Rasa memang terbaik buat penggemar cheese. Jom kita buat...
MANGGO FLOAT
Bahannya:
2 biji buah mangga
Biskut cream cracker secukupnya 1 cawan cream cheese
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan whipping cream
Untuk tabur pada bahagian atas :
Biskut cream craker yang telah diramas halus (Blend hancur)
Cara penyediaan :
- Putar whipping cream dengan mixer hingga kental (anggaran 3 - 5 minit). Ketepikan.
- Putar cream cheese hingga menjadi sedikit kembang.
- Kemudian masukkan susu pekat dan putar bersama.
- Satukan whipping cream bersama adunan ini dan kacau sebati.
- Ambil bekas yang sesuai dan ratakan adunan cream tadi secara nipis pada dasar bekas.
- Celupkan kepingan biskut cream cracker ke dalam susu segar dan lapiskan di atasnya.
- Ratakan lapisan seterusnya dengan cream lagi.
- Kemudian susun potongan mangga diatasnya.
Cara susunan bermula dari dasar :
- cream, biskut, cream, mangga.
- Ulangan proses ini hingga habis.
- Terpulang kesukaan anda berapa lapis.
- Pada lapisan paling atas, taburkan biskut yang telah dihancurkan.
- Letakkan potongan mangga.
- Sejukkan dalam peti ais 4 jam sebelum dimakan.
rajin nyer!!!
ReplyDeleteteerlapar pulak bila tengok tu..