Assalamualaikum...
Selamat Pagi lagi 11 hari kita akan menyambut Ramadhan.. Isshh... Tak sabar pulak.. Ai dah start mencari resepi ni..Semangat nak berblogging dah mai tau.. Tapi persoalannya ai sempat ke tak nak masaknya?.. Hihii... Tempat kerja jauh tu 45km pergi saja...Dalam hati still berdoa semoga bos bagi balik lagi awal. Puasa uols dah abis ganti ke?.. Ai dah abis ganti cuma still lagi puasa takut tak cukup atau ada yang tak perasan puasa tinggal tu.. Almaklum sel-sel otak dah tua susah nak berhubung terutama bab angka ni.. Itu yang lupa tinggal berapa hari... hihii
Malas merepek banyak sebab posa jom tengok resepi sedap ni...
YEE MEE KUNGFU
sumber: citarasa kehidupan
Bahannya:
200 gm yee mee (dicelur air panas )
2 ulas bawang putih (dikisar)
4 biji cili padi
2 biji telur
1/2 sdt serbuk lada hitam
200 gm isi ayam (dipotong dadu)
2 ekor sotong (potong kecil2)
1 biji karot potong panjang
3 biji cendawan butang (dihiris tipis)
50 gm sawi hijau
2 sdm tepung jagung (dibancuh air)
2 sdm sos tiram
1/2 kiub pati ayam
50 ml air garam secukup rasa
Caranya:
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili padi hingga kekuningan dan bau wangi/harum.
- Masukkan ayam, udang, sotong, karot, cendawan dan telur, aduk rata-rata.
- Tuangkan bancuhan air tepung jagung dan aduk rata.
- Setelah itu masukkan sawi hijau, lada hitam dan sos tiram.
- Biarkan kuahnya menjadi pekat.
- Letakkan yee mee diatas pinggan dan tuangkan kuah diatasnya.
- Sedia untuk dihidangkan.