Tuesday, May 17

YEE MEE KUNGFU menu berbuka hari ni..





Assalamualaikum... 

Selamat Pagi lagi 11 hari kita akan menyambut Ramadhan.. Isshh... Tak sabar pulak.. Ai dah start mencari resepi ni..Semangat nak berblogging dah mai tau.. Tapi persoalannya ai sempat ke tak nak masaknya?.. Hihii... Tempat kerja jauh tu 45km pergi saja...Dalam hati still berdoa semoga bos bagi balik lagi awal. Puasa uols dah abis ganti ke?.. Ai dah abis ganti cuma still lagi puasa takut tak cukup atau ada yang tak perasan puasa tinggal tu.. Almaklum sel-sel otak dah tua susah nak berhubung terutama bab angka ni.. Itu yang lupa tinggal berapa hari... hihii

Malas merepek banyak sebab posa jom tengok resepi sedap ni...




YEE MEE KUNGFU

Bahannya:

200 gm yee mee (dicelur air panas )
2 ulas  bawang putih (dikisar) 
4 biji cili padi
2 biji telur 
1/2 sdt serbuk lada hitam 
200 gm isi ayam (dipotong dadu) 
5 ekor udang 
2 ekor sotong (potong kecil2)
1 biji karot potong panjang
3 biji cendawan butang (dihiris tipis) 
50 gm sawi hijau 
2 sdm tepung jagung (dibancuh air) 
2 sdm sos tiram 
1/2 kiub pati ayam 
50 ml air garam secukup rasa




Caranya:


  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili padi hingga kekuningan dan bau wangi/harum. 
  • Masukkan ayam, udang, sotong, karot, cendawan dan telur, aduk rata-rata. 
  • Tuangkan bancuhan air tepung jagung dan aduk rata. 
  • Setelah itu masukkan sawi hijau, lada hitam dan sos tiram. 
  • Biarkan kuahnya menjadi pekat. 
  • Letakkan yee mee diatas pinggan dan tuangkan kuah diatasnya. 
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Comment please..