Wednesday, September 28

PEKNGA aka LEMPENG NYIOR




Assalamualaikum....

Bismillah....

Sarapan apa pagi ni uols?... Jom kita bersarapan ala-ala kampung... Serius sedappp... Peknga (utara panggil).. Lempeng nyior ( pantai timur panggil).. Apa pun nama ia tetap sangat sedap.. Nak buat pun mudah. Kalau nak lagi sedap air tu p tukar air kelapa muda...perhh.. wangi air kelapa tu terasa tau.. Makan lak ngan gulai ayam atau kari ikan semalam... Bertambah tau.. Akak buat lempeng ni cicah ikan bilis.. Sedap tau.. Sebab semalam tak sempat buat kari atau gulai.. so buat je sambal bilis... Serius sedap... Jom try...





PEKNGA aka LEMPENG NYIOR

Bahannya:

2 cawan tepung gandum
2 cawan isi kelapa muda (diparut) 
 sedikit garam
2 1/2 cawan air



Caranya;

  • Satu kan semuanya dalam satu bekas




  • sapu sedikit minyak/ mentega pada kuali
  • tuang sesenduk adunan kedalamnya dan ratakan
  • bila bahagian atasnya nampak hampir kekuningan..terbalikkan

No comments:

Post a Comment

Comment please..