Tuesday, April 18

LEMPENG PISANG


Assalamualaikum..

Apa kata try buat lempeng pisang petang nanti.. mesti sedap.. Zue dah try resepi ni banyak kali dan tak puas makan tau.. sedapp.. Anak2 dan suami pun suka. Minum ngan air teh petang-petang kan best.. Jom cuba resepi yang sangat mudah..




LEMPENG PISANG 

Bahannya:

5 biji pisang (Apa-apa pisang jer)
3 sudu gula pasir 
1/2 cawan tepung gandum 
Kelapa parut + sedikit garam 
Daun pisang (layur untuk elakkan drp rapuh waktu membalut nanti)




Caranya:
  • Lenyek pisang dengan gula sampai hancur. 
  • Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati. 
  • Ambil sedikit adunan dan ratakan di atas daun pisang 
  • Ratakan kelapa parut pada sebelah bahagian sahaja. 
  • Letak atas daun pisang dan lipatkan daun pisang tersebut 
  • Bolehlah dibakar di atas kuali leper. 
  • Nak buat lempeng pisang ni dua benda utama kena ada, pisang dan daun pisang
Aroma daun pisang woww, sedap ! 

No comments:

Post a Comment

Comment please..