Monday, January 23

MEE GORENG BASAH lencun..

Kebiasaan kalau Zue makan mee goreng mesti nak basah lencun ala-ala hailam gitu.. sebab lagi terasa mee goreng tu.. Kalau kering lak.. terasa kering jer tekak ni so bila nak makan tu cam kureng lalu skit.. Tapi bila dah masak tu kena terus makan sebab bila dah basah, ia akan kembang lak mee tu.. pun tak sedap pulak..

Kalau oranng Terengganu makan mee goreng ni mesti nak makan sekali ngan keropok keping.. Lagi sedap kalau keropok tu dibuat sudu.. Pelik tak?.. Ader member zue tu kata pelik.. Tapi tu adalah kebiasaannya.. Tapi kalau tak de pun tak kisah.. cuma rasa sedikit kekurangan lah..

Bahan-bahannya:-
Sebungkus mee kuning (4 orang makan)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sawi
ayam
Sotong
udang
taugeh
2 sudu besar lada yang dikisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam
sedikit kicap
1 sudu besar gula


Cara-caranya:-

  • Tumbuk bawang putih dan bawang merah. 
  • Panaskan minyak dan tumiskan. 
  • Bila agak garing masukkan cili giling, sos tiram dan sos tomato. 
  • Kacau agak-agak hingga sedikit naik bau. 
  • Masukkan ayam, sotong dan udang yang dipotong halus/nipis.
  • kacau dan biarkan seketika sehingga masak ayam dan udang tadi (tutup periuk). 
  • Bila sudah masak ayam dan udang tadi, masukkan air dalam 1 cawan bersama kicap, gula dan garam. (Kalau nak lagi berair masukkan lebih air)
  • Tunggu sehingga sedikit mengelegak barulah masukkan bersama mee kuning,taugeh dan sawi. Sedia dihidang. 
Tips:

  • Bagi zue tak perlu nak letak banyak bahan kat dalam mee goreng basah ni.. nanti jadi lak mee mamak..
  • Tumbuk bawang adalah lagi sedap berbanding potong nipis/halus.

No comments:

Post a Comment

Comment please..