Tuesday, January 24

CEK MEK MOLEK

Teringat masa duk kelantan dulu.. Ni adalah resepi pertama yang zue cuba buat.. memang mudah so terus menjadi.. Bila kawin pulak, try buat untuk En Hubby.. menjadi tapi gula kat dalam tu sedikit jer hancur.. Mungkin sebab goreng tak lama dalam kuali... Dah lama tak buat tetiba minggu lepas pergi ke pasar chow kit jumpa ubi keledek selonggok rm2.. Murah betul terus zue beli.. memang target nak buat cek mek molek dan kuih keria.
Bahannya:

5 biji ubi keledek
Sedikit garam kasar untuk merebus ubi keledek
Air untuk merebus ubi
2-3 cawan tepung gandum (bergantung pada saiz ubi)
Inti: Gula secukupnya
Caranya:
  • Rebuskan ubi bersama sedikit garam kasar sehingga masak
  • Dah masak toskan airnya
  • Kupaskan kulit ubi dan hancurkan ubi tersebut 
  • Masukkan tepung gandum dan gaul sehingga rata
  • Sedia dibulatkan dan penyek bahagian tengah untuk diisi gula (jangan terlalu banyak)
  • tutupkan lubang pada gula tersebut dan bulatkan, kemudian getel untuk membentuk sedikit bujur
  • Goreng sehingga warna cek mek molek bertukar kepada sedikit gelap.

Sedia dihidang bersama minuman petang

No comments:

Post a Comment

Comment please..