Thursday, August 19
Ondeh-ondeh aka Buah Melaka
Bahan-bahan:-
90gm tepung pulut
5 helai daun pandan (diblend untuk ambil airnya)
sedikit garam
1/4 keping gula melaka
1/2 kelapa parut
setitik pewarna hijau
Caranya:-
Tepung pulut dimasukkan air blend daun pandan kemuan kacau sehingga sebati. Doh jangan terlalu cair. Gaul sehingga boleh di gentel bulat-bulat. Jerangkan air panas ke dalam periuk.
Inti
Rincih gula melaka menjadi kecil-kecil. Bulatkan doh tadi sambil tekan skit menggunakan jari dan masukkan gula melaka dan gentel menjadi bulat semula dan terus masukkan ke dalam air panas.
Sediakan satu mangkuk air sejuk. Apabila ondeh-ondeh tadi sudah masak (akan terapung)angkat dan terus masukkan ke dalam air sejuk (mengelakkan daripada terlekat sesama sendiri).
Kemudian golekkan kedalam kelapa yang digaul dengan sedikit garam dan gula.
Sedia dihidang..
Wednesday, August 18
LOPEH
Bahan-bahan:-
3 cawan beras pulut
10 helai daun pandan ditumbuk halus
3 cawan air
Secubit garam
Beberapa helai daun pisang
Kelapa dibuang ari diparut dan digaul sedikit garam.
Tanak pulut bersama air daun pandan seperti tanak nasi.
cara membungkus dengan daun pisang
Bahan untuk kuahnya:
1 cawan gula merah (melaka)
½ cawan gula putih dimasak dengan 2 cawan air
1 helai daun pandan dan sedikit jintan manis
Gula larut tapis
Daun pandan yang ditumbuk halus diperah bersama 3 cawan air. Tapis beras pulut dimasak dengan tiga cawan air pandan sehingga airnya kering. Tutup periuk sekejap. Angkat. Bentangkan daun pisang.
Letakkan sepuluh sudu makan adunan pulut (mengikut panjangnya daun pisang. Gulung kejap-kejap dan kukus selama 30-40 minit. Toskan. Manakala hendak dihidangkan potong dengan benang setebal setengah sentimeter. Gulingkan ke dalam kelapa parut.