Tuesday, November 30
Ubi Kayu Goreng
Memandangkan sekarang musim hujan so aku lebih suka share resepi berkaitan dengan Ubi Kayu. Resepi kali ni memang mudah kalau di tempat aku dipanggil Kaki ayam aka Ubi kayu goreng. Resepi ni ala-ala pisang gorenglah..
Bahan-bahan
Ubi kayu
3 cwn Tepung Beras
1 Biji telor ayam
2 cwn air
2 sk garam
Caranya:-
Potong ubi kayu menjadi panjang dlm 2 cm dan sebesar ibu jari (potongan ikut citarasa sendiri) kemudian Campurkan Tepung Beras, telor ayam dan garam. Kacaukan dan masukkan air. Pastikan aduanan agak cair tapi masih boleh melekat pada ubi kayu. Lastly masukkan ubi kayu.
Bersedia untuk digoreng..
Monday, November 29
Beka Ubi
Makanan ni adalah makanan tradisional orang pantai timur. Sebelah utara panggil tepung talam.
Bahan-bahan:-
Atas
5 bungkus santan (yg berharga rm1.20)
1 cwn tepung beras
2 sk garam
Bawah
3 batang Ubi kayu sederhana besar
1 keret nisan (gula melaka)
4 sb gula putih (untuk lebih manis)
Caranya:-
ADUNAN A
Bahagian bawah.
Potong ubi kayu menjadi sebesar ibu jari untuk diblend. Blendkan dengan memasukkan air yang banyak. Tapiskan untuk diambil isinya sahaja. Isinya diletakkan atas kuali dan digoreng bersama nisan (gula melaka) yang sudah menjadi air. Sekiranya kurang manis tambahkan gula. Kacau sehingga pekat seperti jem.
ADUNAN B
Bahagian atasnya
Masukkan santan bersama tepung beras yang dibancuh dengan air dan kacau. Masukkan juga garam (agak2 jangan terlampau masim). Kacau sehingga menjadi pekat.
Masukkan adunan A ke dalam loyang dan baru masukkan adunan B ke atasnya.
Cucur Kacang Soya
Bunyinya memang sedikit ganjil sebab resepi ni hasil rekaan sendiri dan rasanya memang sedap.
Kalau sesiapa yang suka minum air soya beans, hampasnya jangan dibuang sebab hampasnya memang sedap untuk dibuat cucur.
Bahan-bahan:-
1 cwn Hampas kacang soya
3 cwn gandum
1 cwn biji jagung
4 biji bawang merah
sedikit garam
sedikit gula
air
Caranya:-
Caranya memang mudah. Campurkan kesemua bahan-bahan tadi dan kacau. Pastikan adunan jangan terlalu cair atau terlalu keras. Agak-agak boleh diambil dengan tangan untuk menjemputnya. Untuk mengelakkan daripada cucur menjadi lembik, gandum perlu banyak daripada hampas soya. Kalau perlu untuk tambah udang @ daun kucai pun sedap..
Tuesday, November 23
Ubi Kayu
Makan ubi kayu time hujan-hujan ni memang best.. Actually nak makan ubi kayu rebus ni bukannyer susah nak masak. Buat sape2 yang tak tahu nak buat so aku bagi cara-caranyer kat sini..
Bahan-bahan:-
Ubi Kayu
Air
Secubit Garam
Cara-caranya:-
Ambik beberapa tongkol ubi kayu yang dah dikupas kulitnyer dan di potong dlm 2 inci (ikut suka). Cuci dan masukkan air agak-agak sedikit tenggelam ubi-ubi tersebut ke dalam periuk. (jangan terlampau banyak nanti bila mengelegak air akan tumpah. Kemudian masukkan garam (agak2) jangan terlampau banyak nanti masin. Kemudian buka api perlahan dan panaskan. Agak2 mengelegak dan isi ubi tersebut menjadi lembut (kalau x tau cara try ambik garfu dan cucukkan) kalau dah lembut.. ubi tersebut memang dah masak. so boleh dihidangkan untuk dimakan..
SELAMAT MENCUBA
Nasi Air
Resepi ini diambil daripada my resepi
Bahan-bahan ( 3-4 org )
Nasi - dimasak sedikit lembik
Daging/ayam
halia - ditumbuk lumat
cili padi (hijau atau merah) -
cuka makan - 3 atau 4 sudu besar
garam,gula sesedap rasa
BAHAN TAMBAHAN
ikan bilis - digoreng garing
bawang goreng
air lada (cili)
daun sup - dihiris halus-halus
limau nipis/limau kasturi - di potong (utk diperah semasa makan)
**bahan tambah ini-perlu dihidangkan dalam bekas berasingan. Memudahkan anda untuk menambah apa yang anda suka ketika makan.
CARANYA;-
Masak Nasi seperti biasa cuma lebihkan air sedikit.
Daging/ayam tersebut -dipotong besar-besar dan direbus dlm air yang banyak. Setelah masak - Air daging/ayam tersebut dipanaskan semula dan ditambah garam dan gula sesedap rasa.
Daging yang direbus tadi - dipotong/disiat kecil-kecil dan digaul dengan halia. Seterusnya digoreng hingga garing.
Air lada - Cili padi ditumbuk lumat. Masukkan ke dalam mangkuk kecil-tambah cuka, gula dan garam sesedap rasa.
Semua sudah siap. Bolehlah ambik satu senduk-masukkan air daging-masukkan semua bahan tambah-gaul2kan semuanya-MAKAN-kalau tak cukup pedas-tambah air lada.