Friday, November 25

MINI PAVLOVA



Dah lama teringin buat PAVLOVA. tapi tak kesampaian nak buatnya tapi ari ni semangat nak buat tu agak banyak so dengan memberanikan diri zue mencuba walaupun tak pernah rasa camna rasa PAVLOVA tu..  Rasanya agak crunchy di luar dan didalam agak lembut ala-ala mashmalow tapi kalau terlalu manis tak delah sedap sangat so resepi ni zue dah sedia kurangkan gulanya. Ikut resepi asal zue ambik di sini.





Sumber: Irmadilondon.blogspot.com
Bahan-bahan:
          4 biji putih telur
          3/4 cawan gula castor 
          1/2 st esen vanila
          1 st cuka masakan
          1/2 sb tepung jagung

Topping/hiasan:


1 cawan whipping cream
1 sk esen vanila
Resepi asal diletakkan 1 1/2 sb gula aising tapi whipping cream saya dan sedia manis so saya tak letak.
Tips sebelum membakar (penting):


  1. Pastikan putih telur berada didalam suhu bilik. Jangan guna telur sejuk.
  2. Pastikan telur putih bersih daripada kuning telur, air atau cecair.
  3. Pastika peralatan juga bersih daripada air atau minyak.
Cara-caranya:
  1. Pukul telur putih dengan menggunakan hand mixer dengan kelajuan sederhana sehingga soft peak form.
  2. Sambil masukkan gula sedikit demi sedikit, lajukan lagi mixer sehingga habis gula tersebut dan juga sehingga gula hancur(boleh rasa dengan tangan kalau berpasir maknanya belum hancur)
  3. Dengan kelajuan tinggi, pukul adunan tersebut sehingga menjadi putih berkilat atau bila diterbalikkan ia tak jatuh (Lebih kurang 2-3 minit)
  4. Masukkan esen vanila dan cuka sambil kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk atau spatula.
  5. Atas kertas minyak, lukiskan bulat dengan menggunakan pensil. 
  6. Masukkan adunan ke dalam piping beg dan piping ikut saiz bulatan tersebut mengikut kreativiti sendiri.
  7. Panaskan oven pada suhu 150'c lebih awal dalam 15 minit.
  8. Masukkan adunan yang dah didecokan ke dalam oven dalam 15 minit kemudian turunkan suhu pada 140'c dan masak sehingga 1 jam. Api jangan terlalu panas takut hangit sebab adunan meringue sangat manja.
  9. Masak sehingga ia bertukar kaler menjadi warna perang dan ia agak garing diluar dan lembut didalam.
  10. Tutup api dan biarkan ia seketika di dalam oven sehingga sejuk sambil buka pintu oven tersebut.

Agak terover my temprecture oven..tu yang kaler terlebih perang..
Cara menghias:
  • Pukul whipping cream bersama esen vanila sehingga kental atau untuk memudahkan kerja, sebelum pukul, masukkan whipping tersebut dalam peti ais 2-3 jam.
  • Bila nak makan baru pipingkan whipping cream tersebut bersama buah-buahan siap dipotong.


    No comments:

    Post a Comment

    Comment please..