Saturday, January 14

GORENG PISANG TANDUK

Petang-petang ginikan best pekena pisang goreng.. Selama ni zue lebih suka pisang nangka..Rupanyer pisang tanduk ni lagi best daripada pisang lain yang digunakan untuk goreng pisang.... Rasanya lemak manis gitu.. Minum lak ngan air teh.. bersantai jer..depan rumah..

Kali ni try buat resepi dari dapur dayang jack pulak..

sumber: Dayangjack
Bahan-bahan:

  • 1 biji pisang tanduk dihiris (potongan ikut suka)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air sejuk 
  • sedikit garam
  • 1 sudu makan gula (optional)
  • 3 sudu makan kelapa parut
  • sedikit serbuk kunyit


Caranya :



  • Satukan tepung, baking powder, garam, gula, kelapa parut dan serbuk kunyit di dlm bekas yg agak besar. Ratakan.



  • Kemudian masukkan air sejuk dan sebatikan. 



  • Masukkan pisang yg telah dibelah dua tadi ke dlm batter dan sejukkan terlebih dahulu selama 10 minit.




  • Panaskan minyak utk goreng terendam. Pastikan minyak cukup panas sebelum menggoreng.


  • Gorenglah pisang hingga masak keemasan.

  • *    Boleh juga letak sedikit baking powder jika suka. *    Campuran kelapa parut akan merangupkan dan
         menyedapkan lagi rasa pisang.

      2 comments:

      1. sedapnya...dh lama k.gee tak makan pisang goreng lebih2 pisang tanduk... nakk!!

        ReplyDelete
      2. @Gee.. memang sedaplah k. gee ni 1st time makan.. memang jatuh cintalah.. buka mulut zue suapkan..huhuhuu

        ReplyDelete

      Comment please..