Monday, January 30

NASI BUBUR

Tetiba tekak ni teringin nak makan NASI BUBUR atau dikenali sebagai nasi air. Kalah orang demam... Actually resepi zue ni memang banyak bahan sebab ia ikut anak tekak sendiri.. 
 
NASI BUBUR

Sumber: Zue @ tarabozu2.Blogspot.com

Bahan  A untuk nasi:
3 cawan beras
Setengah inci halia ~ Dimayang halus
2 biji bawang putih ~ Dimayang halus
1 labu bawang besar ~ Dimayang halus
1 Kiub pati ayam
Air secukupnya


Caranya:
  • Basuh dan toskan beras
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam rice cooker, kacau dan switch onkan rice cooker
  • Sebelum masak pastikan kacau lagi untuk seratakan ke semua bahan.
Bahan B (Sup):
Ayam ~ Dipotong kecil-kecil
1/2 bungkus serbuk sup (Brand Adabi)
2 ulas bawang merah ~ Dihiris halus
1 ulas bawang putih ~ Diketuk
Kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga
Carot ~ Dipotong nipis
Daun saderi ~ Dipotong halus
Daun sup ~ Dipotong halus
Daun bawang ~ Dipotong halus
Ubi kentang ~ Dipotong kasar
Garam secukup rasa
Sedikit minyak
Air secukupnya

Caranya:
  • Tumis bawang merah dan bawang putih yang diketuk tadi dengan sedikit minyak
  • Bila dah naik bau, masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, cengkih dan juga serbuk sup adabi.
  • Masukkan ubi kentang dan air yang banyak bersama ayam yang dipotong kecil-kecil tadi. Biarkan seketika. 
  • Masukkan sekali carot, daun saderi dan garam cukup rasa. Biarkan sehingga masak.
  • Bila sudah masak, hidangkan bersama daun sup dan daun bawang. 
**Keluarkan ayam dalam sup tersebut**
Rasa kekurangan kalau tak de lauk..so zue sharekan 
resepi lauk simple..








Bahan C (Lauk):
Ayam dipotong ikut selera
Sedikit minyak
2 biji bawang merah **ditumbuk
1 biji bawang putih **ditumbuk
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 sk kunyit
2 sb cili giling
2 sb sos tomato
1 sb sos tiram

Hiasan:
Potongan lada hidup
Daun sup

Caranya:
  • Lumurkan ayam tadi dengan kunyit, garam dan cili giling perapkan seketika dalam 5 minit (Lagi lama lagi sedap)
  • Tumis bawang yang ditumbuk tadi (zue lebih suka tumbuk sebab lagi sebati bahan tersebut)
  • Masukkan ayam yang diperap tadi bersama sos tiram, sos tomato dan sedikit gula kemudian kacau seketika
  • Perlahankan api dan tutup dengan tudung periuk dalam 10 minit atau sehingga masak
  • Dah masak sedia dihias bersama daun sup dan potongan lada hidup


Zue lebih suka kalau ader sos lada ala-ala nasi ayam gitu..

Sos (Bahan C):
Bahannya:
2-3 biji lada hidup
1 batang serai
gula secukup rasa
garam secukup rasa

Caranya:
  • Masukkan dalam blender
  • Blendkan kesemua bahan tadi.

Kangkung goreng (Bahan D):
Bahannya:
Kangkung
1 ulas bawang merah ~ Dimayang
1 ulas bawang putih ~ Diketuk
1 sb sos tiram
1 sb sos nampla 
sedikit minyak

Caranya:
  • Tumiskan bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak
  • Masukkan kangkung, sos tiram dan sos nampla
  • Kacau dan biarkan seketika sehingga masak.
Bahan lain untuk makan:
  • Sedikit kicap
  • Ikan bilis digoreng garing
  • Hirisan limau nipis
  • Carikkan isi ayam dan sedia dimakan  bersama nasi bubur

No comments:

Post a Comment

Comment please..