Assalamualaikum...
Petang tadi kebetulan ader kenduri rumah sepupu kat Gombak so zue plan nak buat something sebagai buah tangan... Fikir punya fikir try lah buat cheese tat versi kak Azlita masam manis sekuntum mawar merah. Biasa buat corak biasa-biasa jer... Kali ni merajinkan diri pulak. Hasilnyer memang puas hati. Cantekkk...
Dalam banyak-banyak resepi yang zue suka untuk buatkan cheese tat ni adalah daripada resepi Kak Azita Zain . Sebabnyer resepi shellnyer tak terlalu keras dan tak terlalu lembut.. Pendek kata sedang-sedang. Dan zue lebih suka menggunakan buttercup untuk mewarngikan lagi shell tat ni.
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Caranya :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream cheese filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Caranya :
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.
salam zu
ReplyDeletecantiknya cis tart, saya suka makan je, tang nak buat shell tu yg malas sangat tu
wslm Tina Othman...
ReplyDeletebetul tu nak buat shell.. bercinta betulll
misi belajar membaking cheese tat. tq for the recipi!
ReplyDeletediana budak br belajr...time kasih sudi kongsi resipi
ReplyDelete