Sunday, June 24

POP CORN BERKAREMEL buatan sendiri

Rupanya nak buat POP CORN sendiri dirumah adalah lebih mudah dan kosnyer pun amat murah. Bayangkan zue beli biji jagung dengan harga rm2.19 (siap bagi jumlah lg tu) sebanyak 0.438gm di pasaraya OTK dengan hanya ambik suku daripada biji jagung ni dan boleh dapat sebanyak 1 periuk besar..Puas makan. 

Lepas tu nak buat karemelnyer pulak bagi zue yang suka agak manis bercampur sedikit masin dan ader lemak lemak gitu, zue akan tambahkan gula, sedikit garam dan butter bagi lemak-lemak manis gitu..

POP CORN BERKAREMEL

Resepinya:

2 senduk kecil jagung
1 senduk kecil gula
2 sb buttercup
secubit  garam halus

Caranya:
  • Masukkan butter pada periuk dan panaskan atas api
  • Masukkan jagung dengan api yang sederhana
  • Tutup dengan tudung periuk
  • Tunggu sehingga bunyi 'POP' 'POP' dan sehingga tiada bunyi
  • Tutup api
  • Dalam periuk lain sapukan sedikit butter masukkan gula bersama sedikit garam dan kacau sehingga menjadi warna perang
  • Masukkan sedikit air supaya ia tak terlalu pekat dan kacau sedikit
  • Masukkan jagung tadi dan kacau sehingga rata
** Ada sesetengah orang letak madu tapi zue tak letak..



Model tak berbayar yang pertama kata sedaplah mama...

Model kedua lak kata...tak cukup ni mama...nanti buat lagi tau.. kita buka langgan Astro first sambil kita makan pop corn ni...

En Hubby lak kata.. Apa kata kita gi tengok wayang kita buat pop corn sendiri dari rumah pastu kita bawak ... save budget... ^__^  

1 comment:

  1. perlu ke tutup step 1-3 kalau tujuan ut berkongsi kak ? huhuhu

    ReplyDelete

Comment please..