Assalamualaikum..
Hari tu masa Zue gi Bandung jatuh cinta dengan kek keju pisang salai. Memang tebaik.. sedap sangat-sangat. Beli sebijik dalam rm15.. Parutan cheesenya agak meriah itulah punca kesedapan kek tersebut. Kebetulan ada member nak gi Bandung zue kirimkan lagi.. Sekali hadap jer..licin tau.. So dah rasa gian sangat nak makan kek yang agak jauh zue pun try ler reka sendiri resepi ni.
Kalau nak ulas rasa resepi rekaan zue ni.. cam lebih kurang lah jugak.. Actually zue ambik resepi cotton light cheese kek cuma tambahkan pisang salai jer kat dalam. Pastu kat atas zue parutkan cheddar cheese.. Rasa lemak-lemak manis dan masin kat kek ni punca rasa sedap tu timbul dan bau wangi pisang salai tu menyelerakan tapi awas kalau sesiapa yang tak mengemari pisang salai mesti tak suka. Yang pasti tepuk dada tanya selera sendiri...
Bahannya:
6 keping cheddar cheese
300ml susu segar
3 biji telur gred A
1 sk sanquick
90gm gula halus
110gm tepung gandum
110gm mentega/marjerin
**Pisang salai 10-15 biji
**Pisang salai 10-15 biji
Caranya:-
- koyakkan ciz kecil2 dan campurkan dgn 300ml susu segar, masak dengan api perlahan, kacau selalu.
- Masukkan butter dan tutup api.
- Asingkan telur putih dan merah.
- pukul telur putih dengan gula halus hingga menjadi kembang @ meringue.
- Ketepikan Pukul telur merah hingga kembang, masukkan dalam adunan ciz tadi ( no 1 ).
- Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit, kacau perlahan. Kemudian masukkan esen vanila dan kacau lagi.
- Sekiranya berketul boleh di tapis. kemudian masukkan adunan meringue tadi.
- kaup dan sebatikan adunan.
- Lapik acuan kemudian griskan
- Susunkan pisang salai dan tuang adunan tadi ke dalam acuan yang digriskan.
- Bahagian atasnya letak kan kembali pisang salai tersebut
- Sedia dibakar pada suhu 175c secara bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar selama 50 minit bergantung pada oven masing-masing
No comments:
Post a Comment
Comment please..