Saturday, February 8

ROTI PETZEL


Assalamualaikum...

Petang yang panas di Zue hidangkan Roti Petzel untuk family. Memang rasanya sedap. Selalu beli dekat shopping complex tapi ni dah pandai buat sendiri so next time tak payah membazir untuk beli pulak. Sebut saja Petzel memang glamer sekarang ni, terutama biskut petzel. Zue nak jugak try buat tapi tak de kesempatan lagi untuk buat cuma Roti Petzel yang sempat buat. Apa-apa pun resepi ni rasanya ala-ala petzel kat kedai Auntie Ann's.


PRETZEL

Sumber: Beldandy

1 1/2 cawan air suam
1 1/8 sudu teh  yeast
2 sudu besar gula perang
1/4 sudu teh garam
1 cawan tepung roti
3 cawan tepung gandum

 

Caranya:


  • 2 cawan air suam
  • 2 sudu besar soda bikarbonate
  • secubit garam
  • 4 sudu besar mentega - di cairkan
  • sebutir telur - dipukul jika suka
  • Campurkan yeast dengan 1 1/2 cawan air suam.
  • Tambahkan gula dan garam. 
  • Kacau sehingga larut dan biarkan sehingga yeast mengembang.
  • Campurkan tepung gandum dan tepung roti dan uli sehingga adunan menjadi doh yg lembut dan kenyal.
  • Rehatkan doh selama 1/2 jam.


  • Bila doh telah mengembang, sediakan bahan penyediaan.
  • Sediakan dulang pembakar dan oleskan dgn butter
  • Panaskan oven pada suhu 180C
  • Larutkan soda bikarbonate bersama 2 cawan air suam dan kacau.
  • Ambil sedikit doh dan roll panjang seperti tali setebal 1/2 inc.
  • Pintalkan doh dan bentukkan seperti pretzel.
  • Celupkan pretzel kedalam air soda dan susun atas dulang pembakar
  • Sapukan telur diatas pretzel dan taburkan badam jika suka.
  • Biarkan ia naik sekejap dalam 30 minit
  • Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu, suhu dalam 180°C, selama 15-20min.
  • Selepas siap bakar, sapukan atasnya dgn sedikit butter supaya kelihatan berkilat

       

Pretzel sedap di makan bersama caremel
Simpan dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembapan.

No comments:

Post a Comment

Comment please..