Tuesday, February 11

ROTI CHEESE KEJU


Assalamualaikum...

Hari ni dah 11 Februari. Pejam celik..pejam celik dah nak masuk petengahan bulan 2. Sekejap je masa berlalu. Anak pun dah besar, rasanya sekejap saja. 

Hari ni Zue buat sarapan roti cheese keju kat anak-anak. Lagipun diaorang suka sangat cheese so kira merangkap zue bekalkan roti cheese keju kat sekolah pagi. 



ROTI CHEESE KEJU
Sumber: Cik Manggis


Bahannya:

420 gm tepung roti.
110 gm tepung gandum  biasa.
1 biji telur.
160 water roux
11 gm yis segera.
40 gm tepung susu.
1 tsp garam.
50 gm butter.
160 gm susu segar.
100 gm gula halus.

Inti
Gula dan keju secukupnya
 
Caranya:


  • Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali garam dan butter ke dalam mangkuk pengadun. 
  • Uli sehingga kenyal baru masukkan butter dan garam. 
  • Uli sehingga doh elastik (penting untuk dapatkan roti yang gebu) 
  • Perapkan selama sejam. 
  • Bahagikan doh kepada dua bahagian. 
  • Gelek nipis bentuk empat segi. 
  • Taburkan dengan gula dan keju.
  • Lagi banyak keju lagi sedap. 
  • Kemudian gulung kemas-kemas dan potong mengikut selera masing masing. 
  • Aturkan kedalam mangkuk kertas (paper cup untuk muffin)
  • Tabur keju diatasnya. 
  • Biarkan doh kembang dua kali ganda dari saiz asal. 
  • Bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius sehingga masak.

 
Resepi Water Roux

25 gram tepung
125 ml air 

Caranya:

  • (Bancuh tepung dan air didalam periuk dan masak menggunakan api yang perlahan  hingga pekat)
  • Sejukkan dulu baru digunakan.

1 comment:

Comment please..