Monday, May 5

LAYALI LEBANESE



Selamat Petang dan Assalamualaikum...

Pernah makan Dessert dari Lubnan? Sangat sedap dan perhhh.... manis sangat-sangat tapi versi yang zue buat ni takdelah manis sangat. Rasa agak creamy dan yang penting tak muak. Kalau letak dalam peti ais tu, sekejap-sekejap akan buka peti ais untuk makan. Ishh.. pendek kata sedaplah. Resepi zue ni banyak yang versi zue tokok tambahkannya memandangkan nak bagi kena ngan selera sendiri. Jom try.




LAYALI LUBNAN

Bahannya:

4 cawan susu segar
1/2 cawan tepung suji
1/4 cawan gula
1 sk esen vanila

Topping

300ml whipping cream (guna jenama pride value)
1 sk esen vanila
kismis, kacang pistachio (tumbuk sedikit), ceri, coklat chip, buah apricot (potong kecil-kecil)
**tertakluk pada selera sendiri untuk hiasan
** jenama pride value tak perlu masukkan gula


Caranya: 
  • Masukkan tepung suji bersama susu segar dan gula
  • Kacau sehingga masak sempurna
  • Pastikan api perlahan dan sentiasa kacau untuk mengelakkan daripada suji tersebut hangit
  • Aapabila sudah masak tutup api
  • Masukkan dalam bekas
  • Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kental 
  • Pipingkan whiping cream tersebut atas suji (pastikan suji sudah sejuk)
  • Hiaskan dengan kekacang pistachio, kismis, ceri, coklat chip dan dry apricot



** Resepi asal LAYALI LEBANESE ni ada syrup yang dituang atasnya tapi memandangkan bagi saya dessert ni sudah manis saya tak letakkannya.

SYRUP 

1 cwn gula
2 cwn air
1/2 sk air orange blossom
1/2 sk air mawar

Caranya:
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk selain daripada air mawar dan air orange blossom
  • Didihkan dalam 5-10 minit dan masukkan  air mawar dan air orange blossom
  • Tutup api dan sejukkan
  • Masa nak makan dessert tersebut, tuang sirap ni atas dessert tersebut.

No comments:

Post a Comment

Comment please..