Assalamualaikum...
Selamat Petang. Sekarang kat Terengganu musim Candat Sotong. So menu hari ni zue nak share sotong yang di candat di kedai diPuchong bukan di candat kat pantai tau. Actually teringin jugak merasa nak pergi candat sotong tapi takut mabuk laut pulak so simpan jerlah perasaan ni buat jeruk sampai bila-bila. Huhuuu...
Resepi hari ni Sotong yang zue tak buang kulitnya. Ada sesetengah orang buang kulit tapi zue tak suka buang sebab nak biar kuahnya turun warna kulit ala-ala pink gitew. Kalau resepi ketupat sotong kelantan, dia orang letak gula melaka tapi resepi ketupat sotong ni zue buat ala-ala Terengganu letak gula.
KETUPAT SOTONG TERENGGANU
Bahannya:
5-6 ekor sotong sederhana besar
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan
2 ulas bawang merah (dimayang)
1/2 inci halia
1 sk halba
garam dan gula secukup rasa
pencukil gigi
Caranya:
- Cuci sotong bersih dan toskan
- Basuh beras pulut dan rendam dengan sedikit santan dalam 1 jam
- Isikan beras pulut ke dalam badan sotong (Jangan terlalu penuh)
- Tutup kepala sotong ke dalam badan sotong sebagai penutup untuk elakkan pulut terkeluar dan kunci dengan lidi
- Dalam periuk, masukkan ke semua bahan tadi seperti santan, bawang merah, halba, garam dan gula
- Masakkan di atas api dengan api yang sederhana sehingga sotong tersebut kembung (tanda masak)
- Tutup api sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment
Comment please..