Monday, November 2

BROWNIES KEDUT COKLAT



Jangan ingat wanita cantik tak boleh masak dan jangan ingat rupa berkedut rasa tak sedap... Huhuu... Ungkapan baru buat cik brownies kedut.. 

Rahsia nak 'mengedutkan' ia perlu pakai coklat yang berkualiti seperti coklat berry's.. (Yang zue pakai).. Pernah try coklat masakan biasa, tak cantik dan tak de kedut pun.. Kali ni try brand berry's. Alhamdulillah.. Berkedut jugak..





BROWNIES KEDUT COKLAT

sumber: juicycafe

400gm coklat berrly's (dicincang kasar)
150gm buttercup
100gm gula perang
100gm gula kastor
4 bj telur
1 sk esen vanilla
*100gm tepung naik sendiri
*30gm serbuk koko
**di ayak



Caranya;

  • Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat berryl's dan mentega. Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat.
  • Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula kastor, telur dan perasa vanila, gaul sebati.
  • Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati.
  • Masuk sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata.
  • Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. Ini supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles sedikit mentega.
  • Tuang dalam loyang dan ratakan.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
  • Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit.
  • Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda.

No comments:

Post a Comment

Comment please..