Assalamualaikum...
Pernah makan asam gumpal tak?... ni makanan sebelah pantai timur.. kira dessertlah.. Rasa sangat sedap.. Sesuai untuk orang yang panas badan, ada ulser dalam mulut sbb ada sagu penyejuk badan. Sangat mudah untuk membuat. Jom tengok apa resepinya.
ASAM GUMPAL
Bahan
500 gm sagu mata ikan
1 biji kelapa [3 cawan santan]
1 s/b halba
2 cm halia [hiris]
2 ulas bawang merah [hiris]
1 cawan kacang hijau yang dibuang kulit
1 cawan gula
Caranya:
- Kacang hijau direbus sehingga empok dan nampak pecah.
- Bila nampak agak kering masukkan gula dan kacau sehingga kering betul.
- Tutup api dan biarkan sejuk.
- Bulatkan inti kacang hijau dan ketepikan.
- Sagu direndamkan dan toskan. Siramkan dengan air panas dan kacau rata.
- Kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
- Letakkan dalam kukusan. Kukuskan sagu sehingga masak.[lebih kurang 20 minit]
- Masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dengan api perlahan sehingga mendideh.
- Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
- Sejukkan dan hidangkan
No comments:
Post a Comment
Comment please..