Sunday, February 19

KEK BATIK ARORA

Jom kita membatik lak ari ni.. Tergoda betul kat ramai blogger masakan yang membuat kek batik arora ni. Memang betul-betul cantik.. Gabungan kalernyer ala-ala batik gitu. Mula-mula terpandang dapur kak ita masam manis.. Pastu CMG.. pastu.. emm...ramai gak.. Ini betul-betul mengoda diriku.. So apa lagi.. buat lah projek membaking untuk makan petang.. Sempat lagi tu sedekahkan jiran kiri kanan untuk merasa kesedapan kek ni.
    Untuk resepi ni, ia menggunakan 5 pewarna so zue guna warna biru digabungkan dengan perisa blueberi, pewarna kuning untuk perisa jagung, warna koko untuk perisa coklat emalco, warna hijau dengan perisa pandan dan warna merah dengan perisa stawberry.

    Dengan pelbagai warna dan pelbagai perisa, ia membangkitkan rasa lagi kesedapan kek ni.. 


    KEK BATIK ARORA

    Resepi: De Nuanza
    sumber : kak ita


    Bahannya:- 
    (loyang petak 8 inci)


    250 g mentega
    100 gram gula castor
    1/2 cawan susu pekat manis
    250 g tepung gandum
    6 biji telur
    2 sudu teh baking powder
    5 jenis pewarna dan perisa

    Caranya:-
    • Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
    • Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
    • Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
    • Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
    • Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
    • Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.

    • Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing (*Zue tompokkan menggunakan sudu besar setiap adunan, atur selang seli atas setiap tompokan).
    • Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 minit - 1 jam (Zue bakar pd suhu 165 C selama 50 minit).

    SELAMAT MENCUBA ^___^

    4 comments:

    Comment please..