Wednesday, February 22

TAT TELUR

Hari tu Zue ada mengentrykan resepi TAT TELUR PORTUGIS..Kali ni zue nak share pulak resepi TAT TELUR yang menggunakan shell yang dibuat sendiri. Antara banyak-banyak resepi untuk shellnya, zue lebih suka menggunakan resepi dari Azlita kitchen.

Bagi resepi telur dalamnya, zue menggunakan resepi daripada hanis@myresepi.com
Tart Crust / Shell


Bahan-bahan :
170gm marjerin 
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170'C atau sehingga masak.
Fillingnya:
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sb tepung kastad
1/2 sk esen vanila
pewarna kuning

Caranya:
  • Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga sebati.

1 comment:

Comment please..