Hari tu Zue ada mengentrykan resepi TAT TELUR PORTUGIS..Kali ni zue nak share pulak resepi TAT TELUR yang menggunakan shell yang dibuat sendiri. Antara banyak-banyak resepi untuk shellnya, zue lebih suka menggunakan resepi dari Azlita kitchen.
Bagi resepi telur dalamnya, zue menggunakan resepi daripada hanis@myresepi.com
Tart Crust / ShellBahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170'C atau sehingga masak.
Fillingnya:
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sb tepung kastad
1/2 sk esen vanila
pewarna kuning
Caranya:
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga sebati.
Hmmm... bleh terai nih! :)
ReplyDeleteMeh Jemput Singgah Ye :)
Resepi Kek Ceklat Deeb punye style!